Weekend

»Vi ensretter naturen, så naturen efterhånden kun er det, som vi kan lide at spise, kan lide at kigge på eller kan lide at have som kæledyr. Vi må ændre adfærd«

Det kan være svært at orientere sig i verden, som den er nu, fuld af trusler om civilisationens snarlige undergang. Vi har besøgt Jeanette Varberg, bogaktuel arkæolog og eventyrer, på Nationalmuseet for at få trukket de store historiske linjer i forhold til coronaen, klimaet og ligestillingen.

Jeanette Varberg på Nationalmuseet og i Stensballe, hvor hun bor. Jeanette Varberg på Nationalmuseet og i Stensballe, hvor hun bor. Jeanette Varbergs hjemmebane er Horsens med fjorden som baggrund. Hun er ansat som museumsinspektør på Nationalmuseet i København, men opholder sig ikke meget der. I sommer var hun f.eks. på togt med et sejlskib i Nordatlanten i vikingernes kølvand. Kvindekønnets vanskeligheder kom med religionerne, mener Jeanette Varberg: »Vores civilisation er præget af de monoteistiske religioner. Jødedommen, kristendommen og islam har især været slemme til at definere kvinders rolle.« Jeanette Varberg på Nationalmuseet og i Stensballe, hvor hun bor. Jeanette Varberg på Nationalmuseet og i Stensballe, hvor hun bor. Farverne i Jeanette Varbergs tatovering på venstre underarm er håndstukket ind under huden efter en oldgammel teknik. Illustrationen forestiller en kvindelig kultleder, som står imellem to solheste. Jeanette Varberg på Nationalmuseet og i Stensballe, hvor hun bor. Jeanette Varberg på Nationalmuseet og i Stensballe, hvor hun bor. I sommer krydsede Jeanette Varberg som led i et DR-projekt Nordatlanten om bord på et sejlskib for at følge i vikingernes kølvand. Det var en tur, der lærte hende at tage søsygetabletter.

Er det ikke, som om alting er ved at bryde sammen?

Pandemi. Klimaforandringer. Ikke engang kønnene kan finde ud af det med hinanden længere...

Læs også
Top job