Weekend

24 timer i Zadar

Zadar ligger midt på Kroatiens kyst i det nordlige Dalmatien og er med sin 3000-årige historie og sine 80.000 indbyggere regionens ældste og største by. Et spændende alternativ til de mere kendte kulturbyer, Dubrovnik og Split, der ligger længere sydpå i Dalmatien.

Artiklens øverste billede
Nikola Bašic har repræsenteret Kroatien ved biennalen i Venedig. Hans sanselige lydinstallation ”Havorglet” frembringer ved hjælp af bølger og orgelpiber havets musik.

Gyldne byhuse med terrakottafarvede tage indrammes smukt af det klare, blå hav, og i horisonten skimtes en række af Adriaterhavets mange hundrede øer. Hvad der oprindeligt var en illyrisk koloni blev senere erobret af romerne, der befæstede deres Colonia ladera. Da det vestromerske rige gik under, og avarerne rykkede ind i oldtidens Salona, blev Zadar hovedby i provinsen Dalmatien og udviklede sig til en velhavende handelsby.

I 1200-tallet jævnedes det meste af byen med jorden, da man lagde sig ud med venetianerne, og efter genopbygningen blev Zadar kastebold mellem forskellige imperier og overmagtsmænd– foruden Republikken Venezia har man også tilhørt Det Østrig-Ungarske Rige, og frem til 1945 var Zadar på italienske hænder.I dag har byen en stor skibsfartsindustri, og den er bl.a. et godt udgangspunkt for ture til øerne i det nordlige og centrale Dalmatien samt til nationalparken på den fredede øgruppe Kornati.

Den smukkeste og mest fotogene del af Zadar er den gamle, labyrintiske bydel, en del af byen som med få undtagelser er forbeholdt fodgængere. Den er beliggende på en 800 meter lang og 300 meter bred halvø og huser en lang række fine bygningsværker fra de seneste 1200 år. Blandt højdepunkterne er byens vartegn, den mere end 1200 år gamle Sv. Donat-kirke.

Også rundt om Zadar er der gode og interessante oplevelser i form af bl.a. strande, gamle byer og øen Pag, der er kendt for sin salte ost, som produceres her men i øvrigt kan købes over hele Kroatien. I områdets nationalparker kan man trekke, klatre, bade i søer og opleve et rigt og varieret plante- og dyreliv. Paklenica nationalparken, der ligger ca. en times kørsel fra Zadar, har foruden 2700 plantearter og talrige kolonier af rovfugle også en række spændende huler, klipper og bjergmassiver, som på hver deres måde er spændende at udforske. Flere selskaber i Zadar arrangerer dagsudflugter til Paklenica, men parken kan også besøges på egen hånd.

Kl. 8.00 Morgenstund på Bastionen

Fra værelserne på boutique hotellet Bastion er der udsigt til havnen og katamaranerne, som transporterer folk til de omkringliggende øer – og nede på gadeplan har man blot en kort gåtur til byens mest interessante attraktioner, bedste spisesteder og cafeer. På matriklen kan man desuden nyde godt af sauna, dampbad, jacuzzi eller massage og andre former for wellness og kropsbehandlinger. Med sin beliggenhed i den gamle bydel og på resterne af middelalderfortet Kaštel har Bastion hjemme på en af Zadars mest attraktive adresser.

Hotel Bastion, Bedemih zadarskih pobuna 13. www.hotel-bastion.hr

Kl. 10.00 Rundt i det romerske Forum

Det var romerne, som lavede layoutet til halvøen Iadera, der i dag er bedre kendt som den gamle bydel, med vinkelrette gader, fire byporte og et forum, som blev grundlagt af kejser Augustus. I dag er der kun rester tilbage – søjlestumper og kapitæler står spredt ud over græstæppet og minder indbyggerne om byens dramatiske og langstrakte historie – men det er et smukt og populært samlingspunkt for byens indbyggere. Iøjnefaldende er bl.a. en 14 meter høj korintisk søjle, der tidligere blev anvendt som gabestok.

Bag ruinerne står byens vartegn Sv. Donat-kirken. Den er opført omkring år 810 og et af de bedste eksempler på gammel dalmatisk kirkearkitektur. Grundplanen er cirkelrund med tre cirkelformede apsisser, og udtrykket er strengt og fæstningsagtigt. Der er dog al mulig grund til at kigge indenfor. Pga. kirkens fine akustik benyttes den ofte til korsang og som ramme om klassiske koncerter.

Rund formiddagsturen af med en is hos Slaticarnica Donat. Byens bedste og mest populære isbar har navngivet sig selv efter dens nabo og byens vartegn, Sv. Donat-katedralen – og for mange af Zadars indbyggere er isbaren blevet nok så meget en institution. I de varme forårs- og sommermåneder er der voldsom efterspørgsel på den hjemmelavede is, som fås i mere end en snes forskellige varianter fra citron og jordbær til chokolade og rum punch. Velbekomme – eller dobar tek, som man siger på kroatisk.

Crkva sv. Donata, Trg Svetog Stošije.

Slaticarnica Donat, Trg Svetog Stošije. www.donatice.hr.

Det romerske Forum med bl.a. Sv. Donat-katedralen i baggrunden er blandt Zadars historiske højdepunkter.

Kl. 12.00 Snacks og forfriskninger på hovedstrøget

Zadars festlige folkeliv opleves bedst langs hovedstrøget Ulica Sirola, der også går under navnet Kalelarga. Kalelarga, der egentlig betyder den store gade, er i dette tilfælde en snæver transportåre med indlagte vandingshuller, som forbinder Trg Svetog Stošije (og Sv. Donat-kirken) med pladsen Trg Pet Bunara (nedenfor). Der er eksempelvis mulighed for at få sig noget prosciutto og en kold forfriskning på den spanskinspirerede La Bodega, kort før den smukke plads Narodni trg. Strøget er også hjemsted for en lang række butikker, der sælger tøj, smykker, kosmetik og meget andet.

La Bodega, Kalelarga bb, www.labodega.hr.

Kl. 14.00 Frokost på de fem brøndes plads

For enden af hovedstrøget ligger pladsen Trg pet bunara, der betyder de fem brøndes plads. Pladsen er kaldt sådan, fordi den tidligere fungerede som byens vandreservoir. Det er et af byens smukkeste samlingspunkter med cafeer samt vinduer der giver mulighed for at kigge ned til den romerske fortid. Iøjnefaldende er også det femkantede kaptajnstårn, der glider i ét med den senmiddelalderlige bymur. På pladsen ligger også Restaurant Pet Bunara, som er opkaldt efter pladsen og det gamle vandreservoir. Her er der udsigt til bymuren og på menukortet er der gode, lokale retter til – som overalt i Kroatien – meget beskedne priser. Pet bunara byder bl.a. på brodet – en fiskestuvning, hvor indholdet varierer alt afhængig af sæson. Det kan eksempelvis være med blæksprutter, dvs. brodet od sipe.

Pet Bunara Stratico ulica på hjørnet af Trg pet bunara. www.petbunara.hr.

På Restaurant Pet Bunara får man mukke og enkle anretninger med bl.a. fiskestuvninger og krydderurter.

Kl. 16.00 Eftermiddag på stranden

Der er flere udmærkede muligheder for at bade i og omkring Zadar, enten fra promenaden i byen eller – hvis man vil have det lidt mere bekvemt – en kort køretur væk med enten bil eller bybus. Den flere km lange strand rundt om Hotel Pinija er det store trækplaster i lands- og feriebyen Petrane, en gammel fiskerlandsby med en 900 år lang historie. Den ligger små 20 minutters kørsel uden for Zadar i retning af middelalderbyen Nin. Her er der mulighed for at folde badehåndklæderne ud på enten rullesten eller arealer brolagt med store kampesten. Med beachvolley, tennisbaner, bordtennis, minigolf og legeplads er der i rigt mål adspredelse for både børn og voksne, og så er der overalt fin udsigt til de nøgne Velebit-bjerge og øgruppen ud for Zadar. Bugten, hvor Petrane ligger, omgives af to halvøer, Punta Skala og Punta Radman. Sidstnævnte er også navnet på den mest populære strand. Langs stranden giver en granskov læ og skygge. Under nåletræerne er der også mulighed for at få en gang udendørs massage. Der er ingen nævneværdige spisesteder i nærheden, men flere steder at stille den hurtige sult. Fx med en svrk sa sirom (en dejrulle med ost) fra kaffebaren i Hotel Pinija, hvor der også er wi-fi.

En anden mulighed er Kraljicina plaža – eller dronningens strand – der ligger nord for Nin, ca. 10 km fra Zadar. En tre kilometer lang, rørsukkerfarvet og børnevenlig sandstrand med græsklædte klitter som flot, kontrastgivende modspil og majestætisk udsigt til de massive Velebit-bjerge, der står som kulisser rundt om. Fra den sydlige del kan man nå Zdrijac, en seglformet sandbanke, der danner en god, lille lavvandet lagune.

Kl. 19.00 Gourmetmad med havneudsigt

Tilbage igen i den gamle bydel er det blevet tid til middag. På Foša, der er smukt beliggende i den gamle lystbådehavn af samme navn, går man ikke galt i byen med fisk og andet godt fra havet, men her er også mulighed for at bestille kød og vegetarretter. Alle råvarer er lokalt producerede eller håndplukkede - det gælder også de fremragende urter og grøntsager, der hentes fra de ellers golde Velebit-bjerges skråninger rundt om byen.

Med stort raffinement fortolker kokken Damir Tomljanovic og hans team både egnsretter og internationale klassikere. En tasting menu fås for hvad der svarer til 300-400 kr. Undervejs er der mulighed for også at nyde en smuk udsigt over havnen fra den udendørs terrasse eller til den flotte, gamle byport fra de indvendige panoramavinduer.

Foša, Kralja Dmitra Zvonimira 2. www.fosa.hr.

Kl. 22.00 liv, lys og lydinstallationer på promenaden

Rundt om hjørnet fra restauranten og den lille havn ligger Zadars havnepromenade Riva. Riva er et socialt samlingspunkt og en smuk strækning at gå en tur på dag såvel som aften – eller at tilbagelægge i løb, hvis man har skoene til det. Det er også herfra, at man bader, hvis man ikke orker at tage ud af centrum til den mere familievenlige strand ved beboelsesområdet Borik eller det større strandområde omkring Petrane (ovenfor), og så finder man i øvrigt her et par af byens mest interessante attraktioner. Havorglet og Hilsen til solen

Arkitekten Nikola Baši? har bl.a. repræsenteret Kroatien ved biennalen i Venedig. Hans Havorglet fra 2005 er en sanselig lydinstallation, der ved hjælp af bølger og orgelpiber frembringer havets musik. Man kan sidde på de smukt anlagte stentrapper der hælder ned mod Adriaterhavet og havnebassinet, mens man lytter til bølgernes rullen. Samme Baši? står også bag Hilsen til solen, der ligger i umiddelbar nærhed af havorglet. Hilsen til solen er en farverig installation bestående af ca. 300 glaspaneler lagt ned i kajen. Her omdanner solceller solstråler til energi, og når aftenen falder på, skaber det en hel lille lysfest,

Riva bb.

Kl. 23.00 Godnatdrink med de lokale

Zadars gamle bydel er rig på mange charmerende gyder, hvor byens tørstige sjæle kan mødes over en fadøl eller et glas vin. Rund aftenen af på diminutive Caffe Galerija gina, hvis popularitet slet ikke står mål med stedets beskedne kvadratmeterantal. Her er mulighed for at hilse på lokale stamkunder eller via cafeens trådløse internet holde kontakten ved lige med resten af verden.

Caffe Galerija Gina, Varoška 2.

(Tom Nørgaard er forfatter til Turen går til Kroatien)

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.