Weekend

Alchemist er Årets innovatør: Unge stjerneskud flyver frit

Alchemist er ikke bare landets yngste toprestaurant målt på personalets gennemsnitsalder – den er også et forfriskende, personligt, legesygt og lysende klart bud på en alternativ vej for dansk topgastronomi med overlegen mad, service, sommelierarbejde og ikke mindst historiefortælling. Derfor modtog restauranten for nylig White Guides pris som Årets innovatør.

Artiklens øverste billede
Foto: Skovdal.dk

Alchemist modtog for nylig prisen som Årets innovatør indenfor gastronomien med følgende begrundelse: ”For et forfriskende, personligt, legesygt og lysende klart bud på en alternativ vej for dansk topgastronomi med overlegen mad, service, sommelierarbejde og historiefortælling i Rasmus Munks molekylærgastronomiske laboratorium fra lammekranie til trylledrik med cobrapulver og guldstøv.”

Her kommer den anmeldelse, som lå til grund for nomineringen:

Alchemist åbnede under stor medie­hype i sommeren 2015, og ved vores besøg kort efter åbningen oplevede vi glimt af magi, men også flere smuttere. Siden har den arbejdsomme køkkenchef Rasmus Munk fået styr på stumperne i sit molekylærgastronomiske laboratorium, som nu er overrumplende velsmurt.

Vi bliver taget lattermildt imod af aftenens tjener, og som i en fransk film noir er der Bach i højttalerne og dunkel belysning i det lille lokale med bare 16 pladser.

Vi sætter os til rette ved spisebaren i høje stole, som er bløde og behagelige – heldigvis, for vi skal igennem ikke færre end 45 serveringer. At spise på Alchemist er en helaftensforestilling, inddelt i otte akter og med punktbelysning på retterne, som alle er små stjerner i forestillingen.

Et glas champagne fra Bonnaire 2006 er en sprød og god start på, hvad der skal vise sig at være en vinmæssigt usædvanligt god aften. Den unge sommelier Oliver Rosford-Kjærulff har et helt særligt talent for både service og mad- og vinmatch – sidstnævnte er lidt af en bedrift, når hver vin som her skal passe til flere forskellige retter.

Vinen til menuens anden akt er genial. Den økologiske pinot blanc fra Marc Kreydenweiss i Alsace gør ikke meget væsen af sig i sig selv. Men med et subtilt mineralsk præg og udpræget syre gør den det overordentlig godt som syrligt modspil til både det fløjlsbløde søpindsvin med sød og bitter havtorn og gulerodspuré, den flot tilberedte blæksprutte med blafrende bonitoflager og ”makrel i tomat” af nydelig kongekrabbe serveret i dåse med sød pimentpuré og et lille bid af wasabi i mayoen.

Temaerne grønt, havets frugter, fisk, indmad, kød, ost, dessert og kaffe udgør de otte akter, men derudover findes der ingen dogmer. Kun fantasi og leg med associationerne – både køkkenchefens og vores egne.

Fx når en skøn brandvarm rødbede bagt i saltdej skal tages ud med en pind à la sommerens bålmad, når inspirationen til saftige fish ’n’ chips er hentet fra tiden som kokkeelev i London – og når en ”ostemad” af geleret flødeost på palæobrød i sølvfolie serveres med kommentaren ”… her kommer Rasmus med sin madpakke, en lille rødhåret dreng, som ikke var specielt populær.” Den bittersøde selvi­roni fremkalder næsten en tåre, men Alchemist er en udstrakt langemand til potentielle mobbere.

Munk er – trods knap et kvart århundrede på dåbsattesten – en af kongerigets skarpeste kokke. Ikke alene på grund af et usædvanligt kreativt talent, men også fordi han har næse for gode råvarer og modet til at gå sin helt egen vej. Alt er ikke perfekt på Alchemist, og nogle gange vinder idé over velsmag, som da vi får en lidt blævret lammehjerne, som skal graves ud af et kranium, og trylledrikken fra Alice i Eventyrland mixet med tørret cobrapulver (sic!), guldstøv og tøris. Røgeffekten er sjov, men drikken indbyder ikke smagsmæssigt til at blive drukket op.

Med enkelte undtagelser blandt de 45 retter er der dog én klar rød tråd: Det smager sindssygt godt. Alchemist er ikke bare landets yngste toprestaurant målt på personalets gennemsnitsalder – den er også et forfriskende, personligt, legesygt og lysende klart bud på en alternativ vej for dansk topgastronomi med overlegen mad, service, sommelierarbejde og ikke mindst historiefortælling.

Så er der alligevel håb for ungdommen!

Alchemist

Århusgade 22, 2100 København Ø, restaurant-alchemist.dk

Priser: Menu: 2500 kr.

Denne artikel er leveret af White Guide. Seneste udgave af White Guide kan købes her.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.