Weekend

Top 5: Det jødiske Krakow

Krakóws jødiske kulturarv er blevet hevet frem fra den kollektive erindring og er de seneste år blevet en vigtig faktor i Krakóws kulturliv og i Kraków-borgernes selvforståelse. Opblomstringen begyndte, da Steven Spielberg indspillede Schindlers liste i byen tilbage i 1993.

Artiklens øverste billede
Jødiske monumente og mindesmærker findes i rigt tal i Kazimierz. Her er det synagogen.

Kraków står stadig, som før verden gik af lave. Polens næststørste by holder fast i sit adstadige tempo og i sin status som Polens kulturelle og intellektuelle hovedstad – med en stærk katolsk åre. I modsætning til Warszawa slap byen helskindet gennem 2. Verdenskrig og er pga. den nationale kulturarv fra sine 500 år som Polens hovedstad landets største turistmagnet og polakkernes stolthed. Forkærligheden for gamle dage er udpræget, og gadebilledet og caféerne emmer af nostalgi. I bydelen Kazimierz har den jødiske kulturarv fået et comeback, og hipstere tilfører pionerånd og street-art til byens tidligere ghetto, Podgórze.

Her kan man hænge ud med den intellektuelle elite og dem, der ligner, og lade sig forføre af den røgfyldte atmosfære, stearinlysenes skær og øjeblikkets fornemmelse af at befinde sig et sted, hvor tiden står stille. Kazimierz havde ellers fået lov at forfalde i årtier, men fik en renæssance med Steven Spielbergs holocaustfilm Schindlers liste (1993), der blev optaget her. Kazimierz’ nabo, Podgórze-kvarteret, husede ghettoen under krigen og er de seneste år blevet en af Krakóws hippeste områder.

Et lille stykke mur, hvis buer på foruroligende og tankevækkende vis minder om jødiske gravsten, står tilbage på ul. Lwowska og markerer, hvor ghettoens grænse engang gik. Denne meget håndgribelige rest af en ufattelig tragedie medvirker til at minde nye generationer om verdenskrigens gru og holocausts vanvid i en ikke så fjern fortid.

Kraków er også det naturlige udgangspunkt for udflugter til historiske seværdigheder i nærområdet. Udenfor byen ligger bl.a. KZ-lejrene Auschwitz og Birkenau.

GALICIENS JØDISKE MUSEUM
Den diskrete klezmer-musik og lyden af en sydende espressomaskine bag caféens strømlinede disk overdøver ikke den overlevendes fortælling fra storskærmen. Den ældre kvindes historie om barndommen i Kazimierz indleder en dokumentarisk fotoudstilling, hvis første del koncentrerer sig om Krakóws jøder før og under krigen samt den jødiske modstandsbevægelse. Anden del viser de sørgelige rester af de jødiske kulturminder i nutidens Polen. Blandt dem findes forstemmende billeder af en synagoge, der nu er en provinsiel møbelbutik med skrigende reklamer, gravsten brugt som trappetrin og overgroede og

forladte helligdomme, hvor vildnisset er det eneste tegn på liv. Ud over udstillingen huser museet en café i lækkert design og en stilig boghandel med et stort udvalg i bøger og den traditionelle, jødiske spillemandsmusik, klezmer. Her er kun lukket på yom kippur og juleaften

Zydowskie Muzeum Galicja. ul. Dajwór 18. www.galiciajewishmuseum.org

TEMPELSYNAGOGEN
Interiøret domineres af guld og rødt, og de smukke mosaikruder er de eneste tilbage af deres art i Polen i dag. Takket være sponsormidler udefra fik den hensygnende helligdom nyt liv i 1990’erne og står nu med sit elegante ydre og sin overdådige indvendige udsmykning som Krakóws smukkeste synagoge. I dag bruges synagogen fra 1800-tallet hovedsageligt som samlingspunkt i forbindelse med jødiske kulturbegivenheder, og der afholdes mange koncerter her i forbindelse med den jødiske kulturfestival i juli måned. Der er lukket for turistbesøg lørdag samt på kristne og jødiske helligdage.

Jødiske monumente og mindesmærker findes i rigt tal i Kazimierz. Her er det synagogen.

Synagoga Tempel, ul. Miodowa 24.

DEN NYE JØDISKE BEGRAVELSESPLADS
På den nye jødiske begravelsesplads blev Krakóws prominente jøder i sin tid begravet, og begravelsespladsen er fyldt med smukke gravmonumenter. Den store begravelsesplads fra 1800-tallet er den eneste jødiske begravelsesplads i Kraków, der stadig er i brug, selvom den ved første øjekast nærmest ser ud til at være overladt til sig selv og ukrudtet. Der er indgang gennem kapellet eller porten, hvis den er åben. Lørdag er der lukket for besøg.

Den nye jødiske kirkegård er fra 1800-tallet og er fyldt med smukke gravmonumenter. Foto: iStock

Nowy Cmentarz Zydowski, ul. Miodowa 55

KLEZMER HOIS
Klezmer Hois ligger midt på pladsen Szeroka, hvor der ikke spares på hebraisk stilistik, klezmermusik og jiddisch på menukortet. Det er der også på Klezmer Hois, men restauranten/ spillestedet/caféen/hotellet i det gamle rituelle badehus (mikveh) er dog stadig et charmerende og smukt bekendtskab, der emmer af førkrigsatmosfære med antikke møbler, gamle billeder, plakater og eksotika i typisk Kazimierz-stil. Her er klezmerkoncert hver dag, og mangt en berømthed har gæstet stedet, deriblandt prins Charles, Roman Polanski og Steven Spielberg.

Det jødiske kvarter kan opleves for fuld udblæsning med klezmermusik hos Klezmer Hois. Foto: Henrik Vering

Klezmer Hois. Ul. Szeroka 6. www.klezmer.pl

OSKAR SCHINDLERS FABRIK
Schindlers fabrik er blevet omdannet til et stort, topmoderne museum med en omfattende, mutimedie-udstilling om Krakow under besættelsen. Museet formidler primært jødernes og almindelige polakkers vilkår i Kraków under krigen, hvor terror og vilkårlige henrettelser hørte til dagligdagen. Men en del af udstillingen omhandler også Schindler selv og de overlevende fra hans fabrik, der kulminerer med de 1.200 navne fra Schindlers liste på 1.200 potter og pander af emalje. Museet er enormt, så afsæt mindst et par timer til et besøg.

Fabryka Emalia Oskara Schindlera, ul. Lipowa 4. www.mhk.pl/oddzialy/fabryka-schindlera

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.