Weekend

De poetiske sheikher - lyrik slår X Factor i De Forenede Arabiske Emirater

I De Forenede Arabiske Emirater handler X Factor om at være dygtig til poesi, og her rimer digter ikke på at være fattig. På andre måder minder kulturen i FAE mere om, hvad vi kender til i vesten, og der bliver både satset på haute couture og film.

Artiklens øverste billede
Ali F. mustafa er et af de lovende navne på den arabiske filmscene. Her ses han ved den internationale filmfestival i Dubai. Foto: Getty

Den ene vært er en erfaren tv-personlighed, den anden en kendt digter. Værterne komplementerer hinanden som yin og yang, og showet – El Beit – der ruller over skærmen, er et hit med lige så mange seere som Idol og X Factor. Det er også det samme format med dommere, som præsenteres for en række talenter, der dømmes ude eller inde.

Det er dog hverken sang, dans eller akrobatik, deltagerne konkurrerer i, men nabati, traditionel poesi. Seere kan tweete deres egen nabati-poesi til dommerne, der hver uge udvælger en seer-vinder, som inviteres med som gæst til den næste udgave af showet og desuden vinder en stor kontantpræmie.

Showet støttes bl.a. af Dubais Sheikh Mohammed bin Rashid, der selv har en særdeles poetisk åre. Sheikhen har udgivet adskillige digtsamlinger i nabati-stil; flere af værkerne er også oversat til engelsk.

I begyndelsen udgav sheikhen sine digte under dæknavne, da han ikke ville have, at folk skulle synes om dem, bare fordi han var af kongelig slægt. Sheikhens digte handler om Emiraternes historie, ørkenen, kærlighed og indimellem også om noget af det, der sker i verden.

Arabisk poesi har en lang og traditionsrig historie, og gamle digteres værker dyrkes stadig i hele den arabiske verden. Allerede i den førislamiske periode blev der afholdt regulære poesifestivaler på Den Arabiske Halvø. Her kunne poeten agere både historiker, propagandist og samfundskritiker. Den klassiske arabiske poesi rummer mange genrer, bl.a. romantisk poesi, satirisk poesi og poesi om krige og slag og søfart.

Ahmed ibn Majid, der blev født i 1421 i Julfar (det, der i dag er emiratet Ras al- Khaimah), var søfarer og korttegner og blev kendt som Havets Løve. Han var en dygtig navigator og skrev både digte og prosa om navigation, geografi, religion og historie.

Haute couture fra FAE

Med et særdeles købedygtigt kundegrundlag er det ikke spor underligt, at stort set alle de største designere fra hele verden er repræsenteret i De Forenede Arabiske Emirater (FAE), enten i boutiques eller i regulære flagskibsforretninger.

Det er ofte verdenskendte designhuse, der står bag de velhavende emiratiers traditionelle klædedragt, men FAE har også egne anerkendte designere, hvis haute couture-mærker bæres af fx Lady Gaga og andre kendisser.

Emiratier, der gør sig bemærkede inden for de forskellige kunstarter, er ofte uddannet og bosiddende i udlandet, hvor de lader sig inspirere af fx vestlig gade- og protestkultur samt sociopolitiske strømninger uden for den arabiske kulturkreds. Haute couture og pret-a-porter – stangtøj – rettet mod en mellemøstlig kontekst er dog også noget emiratidesignere er begyndt at lancere.

Ved modebegivenheden Fashion forward i Dubai er der både opvisninger, paneldebatter og inspiration. Foto: Getty

Investering i kultur

Hvert år finder der store kulturelle begivenheder sted i FAE, og hvert emirat har mindst et nationalmuseum eller en Heritage Village. Her illustreres FAE’s historie fra fattige ørkensamfund til moderne og rige lande gerne med såkaldte dioramaer med voksdukker.

Voksdukkerne, der optræder i alverdens situationer – fra artige skolebørn til fattige perlefiskere – kan godt virke lidt uhyggelige, så livagtige er de. Men dioramaerne er langt mere informative end tætskrevne museumsplancher, og de giver et forbavsende levende billede af, hvordan det var engang.

Sheikherne, der dels er interesserede i at sætte deres formuer i blivende værdier, dels arbejder intenst for at fremme interessen for FAE’s historie, investerer i disse år i stor stil i kultur. Der bygges og købes verdenskunst for millioner af dollars i disse år, og Abu Dhabi har i flere år været i gang med at bygge både et Guggenheim og et Louvre på Saadiyat Island i Abu Dhabi.

Bygningerne, der også tæller det kommende Zayed National Museum, kommer til at være store seværdigheder i sig selv, især for arkitekturfeinschmeckere, da de er tegnet af hhv. Frank Gehry (Guggenheim), Jean Nouvel (Louvre) og Norman Foster (Zayed National Museum).

På Saadiayt Island skal der tillige bygges et center for udøvende kunster, som er tegnet af Zaha Hadid, der også har tegnet danske Ordrupgaards tilbygning. Allerede nu arrangeres der mindre udstillinger i Abu Dhabi med tilrejsende notabiliteter inden for kunsthistorie, design, arkæologi m.m., og Abu Dhabi er ligeledes vært ved den årligt tilbagevendende kunstbegivenhed Abu Dhabi Art.

Her flokkes kunstnere og gallerister fra hele verden over fire dage og præsenterer forskellige optrædener, udstillinger, installationer, design og forelæsninger. Art Dubai arrangeres ligeledes hvert år med udstillere fra hele verden, der præsenterer kunst over hele byen.

X faktor i FAE handler også om at have en poetisk åre. Sheikherne fører an. Foto: Getty

Emiraterne går til filmen

Ali F. Mostafa er en lokal filmmager fra Dubai (ganske vist med en engelsk mor), som blev træt af at se Emiraterne optræde på film som en slags “Disneyland med kameler, sand og Burj Khalifa” (verdens højeste bygning).

I 2009 lavede han sin første større film, der ikke kun var tiltænkt det lokale marked, men som også skulle kunne ses internationalt. I filmen, der hedder City of Life, og som havde premiere under Dubais internationale filmfestival i 2009, forsøger Mostafa at give publikum et mere realistisk billede af, hvad der foregår under Dubais skinnende facade, og hvordan livet i Dubai også er.

Rammen om historien er tre forskellige indbyggere, hvis liv krydser hinanden på forskellig vis: en indisk taxachauffør, der kæmper for at slå igennem som Bollywood-skuespiller, en rumænsk balletdanserinde, der gerne vil forelske sig og have mere ud af livet, og en ung, velhavende emirati, der ikke rigtigt har nogen mål i sit liv, til stor fortrydelse for hans far.

Instruktøren vil, med egne ord, putte sjælen tilbage i Dubai og vise et udsnit af byens skæbner, uden at det skal se ud, som om det er et turistbureau, der har lavet filmen.

Louise Alkjær er medforfatter til Turen går til Arabiske halvø

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.