Weekend

Oman i et jerngreb: Der er ingen som Sultan Qaboos

En af verdens kun to nulevende sultaner sidder tungt på magten i et land, som han har transformeret og moderniseret efter han kuppede sin far. I november fylder han 77 år og efter at ungkarlen har været ramt af kræft spørger mange sig selv om, hvad der skal ske, når han må forlade tronen.

Overalt i Oman støder man på plakater og portrætter af landets enevældige hersker, Sultan Quaboos, der stadig nyder betragtelig opbakning fra befolkningen. Foto: Getty Images.

“It’s amazing,” lyder det henrykt fra chaufføren, da statslig radio pludselig meddeler, at Sultan Qaboos efter ni måneders kræftbehandling i udlandet atter er vendt hjem til Oman. Han skruer ivrigt op for lyden af nationalmelodien, der gjalder ud af bilens højtalere, imens sms’er flyver af sted til vennerne. I aften skal nyheden fejres med fest på åben gade.

Store dele af Omans moderne identitet er bygget op omkring Sultan Qaboos og den modernisering, han har gennemført af landet, og mange af Omans kulturbegivenheder har derfor tilknytning til landets sultan. Nationaldagen den 18. november markerer hans fødselsdag, og helligdagen den 23. juli markerer den dag, hvor sultanen kom til magten tilbage i 1970. Begge dele fejres med fyrværkeri, optog og fester overalt i landet. ..

BRANCHENYT
Læs også