Høchendorff

Natursten lever for evigt

Man køber en brugt bil, en brugt cykel eller et par brugte ski. Nu kan man også købe en brugt natursten. En natursten forgår aldrig og bliver blot smukkere med alderen. Desuden gavner genbrug af sten også klimaet.

Artiklens øverste billede
Denne artikel er sponsoreret af

Hvis de gamle brosten kunne tale, kunne de fortælle en lang historie.

Først lå de på Holmen i København. Siden blev de gravet op og brugt som vejbelægning på Blegdamsvej, hvor Rigshospitalet ligger. Nu er de igen blevet gravet op og fragtet til Ringsted.

Tidligere ville de være blevet kvast og brugt som fyld i et bryggeri, men nu får de nyt liv i en park, på et torv eller i en privat have.

”Vi skærer det dårlige fra og bruger stenene på ny. Det er ligesom at skære det rådne fra et æble og spise resten. Natursten er umulige at slide op, og de bliver faktisk kun kønnere med årene. En brosten, der i gamle dage er blevet slidt af hestehove og træsko, får en smuk og glat overflade,” siger Bo Høchendorff, der er indehaver af Høchendorff Natursten ApS i Ringsted.

Hvor firmaet tidligere solgte nye natursten, der stammede fra stenbrud i Sydeuropa eller i Østen, vinder genanvendelsen af gamle sten større indpas. I dag udgør salget af genbrugsmaterialer 22 procent, mens det tidligere var stort set nul, og indehaveren forventer, at salget stiger.

”Tidligere var det kun de nordiske sten, der blev genanvendt på grund af deres farver. I dag genanvender vi mange typer sten og ansporer vores kunder til at købe brugte sten. Der er ingen grund til at købe nye sten, når vi har så mange smukke gamle sten,” understreger han.

Når man køber genbrugssten, får man et dokument med, der beskriver stenenes oprindelse og tidligere funktion.

Naturstensnørderi

Bo Høchendorff kalder sig selv for en ’naturstensnørd’.

”Natursten er fascinerende, fordi de er hugget ud fra naturen og umulige at slide op. Når en vej eller et haveanlæg skal laves om, kan man tage dem op og genbruge dem et andet sted. Og det sjove er, jo mere slidt en sten er, jo dyrere er den, fordi farverne træder tydeligere frem,” siger Bo Høchendorff, der grundlagde virksomheden for ni år siden.

Han er også optaget af, at genanvendelsen af natursten tæller positivt i Co2-regnskabet.

Bo Høchendorff, indehaver af Høchendorff Natursten ApS i Ringsted

”Tidligere var det billigere at købe nye sten fra udlandet, selv om fragten kom oveni. I dag er fragten blevet meget dyre, og der er kommet mere fokus på klimaet. Hvis vi for 10 år siden hentede en kantsten i Portugal, kan vi lige så godt bruge den igen, frem for at begynde forfra og hente en ny sten i Portugal,” siger Bo Høchendorff.

Da prisen spiller en stor rolle, har virksomheden sat priserne således, at det økonomisk set er mere attraktivt for kunderne at købe brugte sten fremfor nye.

”Mange vil i princippet gerne gøre noget for klimaet, men når det kommer til økonomi, taber klimaet desværre ofte. Derfor vil vi gerne påvirke vores kunder til at tage et bedre valg for klimaets skyld,” siger han.

Klimaneutralt hovedsæde

Naturstenene opkøber Høchendorff Natursten ApS fra renoveringer af eksempelvis gader, og der ligger et stort forarbejde i at sortere stenene og gøre dem klar til videresalg.

”Det er et stort arbejde, men det handler også om at kunne se sig selv i øjnene. Jeg har været på stenbrud i Østen og Sydeuropa og set, hvordan de ser stort på miljøhensyn. Selvfølgelig kan man spørge, hvad det betyder på verdensplan, at vi sælger genbrugsmaterialer for 10-15 mio. kr. om året i lille Danmark, men jeg tror på, at vores historie kan påvirke andre, og med regeringens klimamålsætninger oveni kan det rykke noget,” påpeger han.

Klimaet ligger Bo Høchendorff så meget på sinde, at virksomheden vil opføre et nyt Co2-neutralt hovedkvarter i Business Park Ringsted, der med sin centrale placering midt på Sjælland har en god infrastruktur.

”Allerhelst ville jeg bygge vores hovedkvarter midt inde i en skov, men da det ikke kan lade sig gøre, har vi fundet et sted, hvor vi kan bygge med naturen og ikke på bekostning af naturen. Der skal være træer og biodiversitet kombineret med vores lager, og det giver nogle udfordringer, men vi skal nok nå i mål,” fortæller Bo Høchendorff.

Han har ambitioner om at lave et hus, der er selvforsynende med strøm, og som selv renser sit spildevand. Godkendelserne er i hus, og byggeriet går efter planen i gang næste år.

”Vi vil lave en vild have 3-4.000 kvm, hvor man træder på granit, som kommer fra alle mulige forskellige steder, med skilte, så man kan læse historien bag hver sten. Her skal ligge et lille ’nul-hus’, som andre også kan booke til møder,” siger han.

Virksomheden leverer natursten som granit, kalksten, skifer og sandsten til primært kommuner, entreprenører og private i Danmark, men har også eksport til Tyskland, Norge og Sverige.

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.