Jyske Bank

Pengegaver under juletræet kan give langvarig glæde

Juletræet med sin pynt – venter på, vi får begyndt. Sådan starter en af vores populære julesange. Og under juletræet skal der gerne ligge gaver. Det kan være bløde gaver eller hårde gaver, men du kan jo også vælge at give pengegaver i stedet for.

Artiklens øverste billede
Denne artikel er sponsoreret af

Af Bettina Brask, formueøkonom i Jyske Bank

Den 2. december 2022

Første søndag i advent plejer at komme bag på mig. Men i år var jeg forberedt. Adventskransen var pyntet og klar til at få tændt det første lys. Allerede lørdag formiddag havde jeg fået købt de første julegaver, og eftermiddagen brugte jeg på at bage årets første julesmåkager. Huset duftede af vanilje, og mens kagerne kølede ned, blev julelysene sat op.

Men inden julefreden helt kan sænke sig, så skal de sidste gaver også lige købes. For nogen er julegaveindkøb bare noget, der skal overstås. Men jeg nyder virkelig at gå turen gennem byens gågade og vælge gaverne fra butikkernes hylder. Det er en del af julestemningen for mig.

Hvis du nu ikke får julelys i øjnene ved tanken om gaveindkøb, og du gerne vil give en del af din opsparing videre til næste generation, så kan du benytte dig af muligheden for at give afgiftsfri gaver.

Giv skattefri pengegaver og oplev modtagers glæde

Også når det gælder pengegaver, er det dejligt at se modtagerens glæde. Den vil du jo ikke opleve, hvis modtageren først får beløbet i form af arv efter dig.

Foruden den umiddelbare glæde, så kan der også være en økonomisk fordel ved at give en pengegave. Hvis du efterlader en arv til dine børn på mere end 312.500 kroner, så skal de nemlig betale arveafgift på 15 %. Giver du derimod gaven, mens du lever, så skal de ikke betale afgift, når blot du holder dig under de gældende grænser for gaveafgift. For dine børn er grænsen 69.500 kr. om året (2022-sats) – fra hver forælder. Det er også muligt at give skattefri gaver til svigerbørn, her er grænsen 24.300 kroner (2022).

Har du børnebørn, så kan du også give dem pengegaver. Her kan du benytte dig af mulighederne i MobilePay, hvor du nemt og sikkert kan overføre både små og store beløb. Du kan for eksempel vælge en animeret indpakning, som giver modtageren en ekstra oplevelse i form af en sjov, lille tegnefilm, der vises, når pengegaven åbnes.

Pengegaver som luner nu og på lang sigt

Hvis du gerne vil tænke langsigtet og sikre dine børn eller børnebørn en god seniortilværelse, så kan du med fordel indbetale på pension til dem. Og faktisk er det en gave, som også kan give en umiddelbar værdi.

Indbetaler du gaven på en ratepension, så har det nemlig den fordel, at beløbsmodtageren opnår et skattefradrag, som kan give et overskydende skattebeløb til udbetaling til næste år. Indbetalingen vil stå på pensionen indtil beløbsmodtager kan påbegynde sin pensionsudbetaling – her vil udbetalingerne blive beskattet som personlig indkomst. Så med indbetaling på ratepension vil beløbsmodtager derfor både få en pengegave nu – og igen den dag, hvor seniorlivet begynder.

Som forælder eller bedsteforælder har du også mulighed for at oprette en aldersopsparing i banken til dit barn eller barnebarn, så snart han eller hun har fået sit personnummer. Der er ikke fradrag, når du indbetaler, men der skal heller ikke betales skat, når pengene en dag bliver udbetalt.

Fordelen ved en pensionsopsparing er, at afkastet beskattes med kun 15,3 %. Der kan indbetales 5.500 kr. om året (2022) på aldersopsparing og 59.200 kroner om året (2022) på ratepension. Vær dog opmærksom på, om beløbsmodtager allerede har indbetalt på ordningen, da grænserne ikke må overskrides.

Aktier er en gave med muligheder

Hvis du gerne vil give en pengegave, der kan anvendes før seniorlivet, så kan du med fordel sætte gaven ind på en aktiesparekonto. Der kan i øjeblikket indsættes op til 103.500 kr. på aktiesparekontoen, og derefter kan der investeres i enkeltaktier og aktiebaserede fonde. Hvornår er det så bedst at gå ind i aktiemarkedet? Ja, det kan være svært at spå om, men hvis du tror på, at aktierne vil stige, så kan nu være det rette tidspunkt. Aktiesparekontoen har en lav løbende beskatning på 17 % af den årlige værdistigning.

Glæden ved gaver går begge veje

For mig er det at give en gave en stor glæde – specielt det at se modtagerens glæde, hvis gaven ikke var forventet. Og gavens pris og størrelse behøver ikke at være afgørende.

Denne 1. søndag i advent gav jeg min far en gave – en pakkekalender med 24 poser. Den indeholder blandt andet julesmåkager fra min julebagning og andre påfund, som jeg ikke vil afsløre her. Det var en fornøjelse at se hans glæde ved gaven. Så nu må jeg bare holde øje med, at han ikke åbner mere end en gave om dagen ...

Jeg ønsker alle en hyggelig julemåned – og en god gavejagt.

Læs mere om pengegaver på jyskebank.dk

Gaveafgift - hvor meget kan du give afgiftsfrit?

Brug MobilePay til pengegave eller gavekort 

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.