Obton

Lave renter lokker investorer ud på højrisiko marked - men der er en løsning

Det kan være en uhyre vanskelig opgave at være investor i øjeblikket. Negative renter presser investorer ud af de sikre huler og ind i usikkert farvand.

Artiklens øverste billede

De negative renter har for alvor gjort deres indtog i bankerne til stor gene for ikke mindst de danskere, der har store formuer stående.

Den negative sats lyder på 0,75 pct., og det kan hurtigt blive en bekostelig affære at parkere pengene i sikkerhed i banken med tanke på, at både renten og inflationen nu spiser af formuen.

“Den negative rente betyder, at man som investor er nødt til at bevæge sig ud af risikokurven for at få noget afkast, og det er ikke nogen let manøvre i øjeblikket. Gør man ingenting, svinder pengene lige så stille i banken,” siger direktør i analysehuset Aktieinfo John Stihøj.

Bankboksen bugner

Ved udgangen af 2019 havde danskerne ifølge Nationalbanken et samlet indlån, altså opsparing, på 955,7 mia. kr.

Det svarer til, at hver voksne dansker i gennemsnit havde 205.700 kr. stående i banken. 75 pct. af pengene er placeret hos den rigeste halvdel af danskerne, og her må man altså imødese en renteregning fra banken, hvis man ikke investerer pengene.

Den negative rente skyldes, at bankernes indtjening bliver presset, fordi de selv skal betale 0,75 pct. i rente til Nationalbanken for at have pengene stående her. Den regning sender man altså i mange danske banker i dag videre til kunderne.

Bankerne opererer med forskellige beløbsgrænser for, hvornår man som kunde bliver ramt af negative renter. I skrivende stund svinger det mellem 250.000 og 750.000 kr.

Har man eksempelvis 10 mio. kr. stående i banken, så kommer man til at betale 50.000-60.000 kr. i rente om året afhængig af de skattemæssige fradragsmuligheder. Det gælder, hvis man er tilknyttet en bank, hvor der betales negative renter af indestående på mere end 750.000 kr. Holder man til i en bank med en lavere beløbsgrænse, ser renteregningen endnu værre ud.

Træd varsomt

Intet tyder på, at renterne skal stige markant foreløbig, så det aktuelle scenarie kan meget vel vare ved flere år frem.

For at undgå, at der bliver spist af formuen i banken, kan man være tvunget til at investere pengene. Men det kan være sin sag at træde ud på et uroligt aktiemarked, der er præget af stor usikkerhed og den verserende corona-virus, der allerede har sat et markant negativt aftryk på verdenshandlen.

“Jeg vil sige, at risikoen er høj lige nu. Det har den været et stykke tid. Vi kommer fra en all-time-high-position, da corona sætter ind og medvirker til yderligere usikkerhed i verdensøkonomien,” vurderer John Stihøj.

John Stihøj

Hans bedste råd er derfor, at man træder varsomt og ikke lader grådigheden råde, fordi aktiemarkederne risikerer en større korrektion.

Et nøgleord

Som altid, når det kommer til investeringer, er risikospredning et nøgleord, og så skal der tænkes i alternativer til aktier og obligationer.

“Jeg mener, at man er tvunget til at se på alternativer. De fleste er godt loadet op med aktier, og dybest set har de flere, end de burde, fordi obligationer ikke har været et godt alternativ længe. Nu må man se i andre retninger,” siger John Stihøj.

Den udlægning er man enig i hos investeringsselskabet Obton.

Her udbyder man alternative investeringer i form af solenergi.

Med en kraftigt voksende kundegruppe på mere end 2.500 investorer er der solid interesse for at blive en del af en grøn omstilling og samtidig sikre sig et årligt afkast på i gennemsnit 7-9 pct.

“Investeringer i solenergi har vist sig som et rigtigt stærkt alternativ, som er uafhængig af svingende konjunkturer og samtidig giver et højt, stabilt udbytte. Med tanke på det stigende behov for grøn energi går den type investering rent ind hos mange,” siger partner og investeringsdirektør i Obton Oliver Peters.

Pænt afkast til lav risiko

I det hele taget har alternative investeringer i grøn energi medvind. Det skyldes naturligt nok både den lave rente, der øger behovet for investeringer, og samtidig at store dele af verden har taget klimakampen op.

Det gælder eksempelvis også tunge investorer som den amerikanske kapitalforvalter Blackrock, investeringsbanken Goldman Sachs og de danske pensionskasser, der de senere år har taget hul på milliardstore investeringsprogrammer i bæredygtige investeringsprodukter.

Hos Obton bliver investeringerne placeret i solenergi rundt omkring i Europa. Her er investorerne i dag medejere af mere end 700 solcelleparker, der producerer mere end 850 megawatt strøm svarende til forbruget i omtrent 191.000 husstande.

“Der er ingen tvivl om, at den lave rente kombineret med et udfordret obligations- og aktiemarked har fået mange til at kigge på solenergi. Her får man et pænt afkast med en investering, der risikomæssigt er placeret i den lave ende mellem obligationer og aktier,” siger Oliver Peters.

Denne artikel er sponsoreret af Obton

Obton er en langsigtet investeringspartner med stor erfaring i at skabe stabile afkast gennem investering i solcelleparker. Vi har været i branchen siden 2009, og vores historik viser, at vi er stand til at udvælge de bedste solenergiprojekter på markedet. Vi er i dag den 9. største aktør indenfor solenergi i Europa og drifter mere end 1.200 solcelleparker. Vi er Danmarks største udbyder af solenergi med knap 20 mia. kr. under forvaltning på vegne af ca. 4000 investorer. Minimumsinvestering starter fra 750.000 kr.

Læs mere Obtons aktuelle solenergiprojekt her

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.