Volvo

Onlinehandel flytter ind i bilbranchen

Engang var det eksotisk at købe en sweater på nettet. Men i dag køber vi uden tøven en bil eller andre luksusvarer online. Ikke fordi vi er dovne, men fordi vi er blevet mere oplyste og er meget bevidste om, hvordan vi bruger vores tid.

Artiklens øverste billede
Denne artikel er sponsoreret af

E-handlen i Danmark begyndte for alvor i slutningen af 1990’erne, hvor erhvervslivet begyndte at handle online. Men først omkring år 2000 kom forbrugerne også på banen, efter det blev muligt at bruge dankort online. Der gik dog yderligere nogle år, inden vi for alvor fik øjnene op for den nye handelsform, primært fordi vi dengang var utrygge ved at betale over internettet, gerne ville røre ved varen, før vi købte den, og der var for langsom og for dyr levering.

”I dag er det nogle helt andre ting, der spiller ind på vores køb – især når det gælder luksusvarer som biler,” fortæller fremtidssociolog Missona Aston, der rådgiver om og underviser i megatrends og tidsånd.

Biler skifter status

For det første er vores opfattelse af, om brandet er troværdigt, helt afgørende for, om vi køber noget. Den opfattelse henter vi især gennem anmeldelser fra andre og på sociale medier. Desuden har de funktionelle kriterier fået større og større betydning – dvs. at vi ved, at vi f.eks. vil have en elbil, og at den skal passe til en familie på fire.

”Man har tidligere sammenlignet køb af en bil med købet af et hus, hvor vi er nødt til fysisk at opleve produktet, før vi ved, om vi vil købe det. Men nu er bilen mere i kategori med en smartphone end med et hus. For i dag er en bil noget, som vi ofte skifter ud, og når vi vælger den, ved vi præcist, hvad vi vil have og er meget oplyste – nøjagtig som med en iPhone. Vi får ikke noget ud af at kigge på telefonen, men ved bare, at den har et nyt kamera, nye beskedfunktioner og et nyt fotobibliotek, som vi gerne vil have,” forklarer Missona Aston.

Nyt privatleasing-koncept

En af de virksomheder, der gerne vil tappe ind i tendensen, er Volvo, som netop har lanceret et nyt privatleasing-koncept online, hvor Volvo på forhånd har udvalgt de mest attraktive elbils-modeller, farver og funktioner, så forbrugerne kan lease en elbil hjemme fra sofaen.

”Vi har udviklet konceptet, fordi vi ved, at vores kunder i langt højere grad end tidligere også gerne vil kunne shoppe bil på en nem og bekvem måde. Når bilerne samtidig er valgt ud på forhånd, kan vi sikre en hurtigere levering i modsætning til de gængse leveringstider på 8-18 måneder,” fortæller Rikke Aagaard Petersen, Marketing & Communications Manager hos Volvo.

En anden fordel ved konceptet er, at det giver gennemsigtighed i priserne.

”I gamle dage gik forbrugerne ind til en bilforhandler om søndagen og kørte en tur, inden de kom tilbage og skrev under – ofte efter en runde, hvor forbrugeren og sælgeren forhandlede om pris og ekstraudstyr. Alt det kommer vi udenom her, hvor man ved, hvad man får og selv har valgt det,” siger Rikke Aagaard Petersen.

Nej tak til tidsspilde

Og netop transparens er endnu et nøgleord for nutidens onlinekøb af luksusvarer.

”Vores forventning til, at brandet er transparent, er steget voldsomt de seneste år. Vi vil vide fra A til Z, hvad bilen kan og forventer at blive serviceret med alle oplysninger både ift. funktion og miljømæssige påvirkninger,” siger Missona Aston.

Derudover er vi blevet meget bevidste om at tidsoptimere. Ikke blot fordi vi har en travl livsstil, men også fordi vi er blevet meget bevidste om, hvordan vi bruger den tid, vi har.

”Tidligere kørte vi måske rundt til 10 forhandlere og prøvekørte biler, mens vi i dag vægter convenience højt. Ikke fordi vi er blevet dovne sofakartofler, men fordi vi styrer langt udenom tidsspilde, har sat os godt ind i tingene og tager ansvar for vores beslutninger,” siger Missona Aston.

Vi vil køre i vores egen bil

På den måde er de gamle risici ved at handle online fjernet, og derfor tør vi også godt købe luksusvarer på nettet i dag.

”Vi er trygge, fordi vi er oplyste. Og derfor behøver vi heller ikke i lige så høj grad den fysiske oplevelse som tidligere. Vi kommer virkelig langt med at have undersøgt, hvad vi gerne vil have, hvad andre siger om produktet og at have en troværdighed til brandet,” opsummerer Missona Aston, der ser en stor værdi i hurtig levering.

”Vi er ret ligeglade med, om vi ejer vores bil, bare vi har den til rådighed 24/7”

Missona Aston, fremtidssociolog

Til gengæld er fremtidssociologen overrasket over, at bilbranchen ikke har fulgt den store deleøkonomi-trend, vi ser i andre brancher.

”Der er så meget identitet og signalværdi forbundet med at have en lækker bil, at jeg ikke ser, at vi kommer til at give slip på vores biler lige med det første. Måske vil vi køre sammen lidt oftere, og måske vil vi også gerne låne vores lækre bil ud til unge, der skal i Ikea, mens vi er på arbejde, og bilen alligevel holder parkeret. Men tendensen med at sætte sig ind i sin egen bil frem for at tage en andens ser ud til at have ret godt fat – især når man med en elbil både kan beholde sin egen bil og få den gode samvittighed oveni,” vurderer hun.

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.