Briefing
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Riksdagen har stemt nej til Stefan Löfven

200 medlemmer af Riksdagen stemmer nej til at gøre Stefan Löfven til statsminister i en ny svensk regering.

Den socialdemokratiske partileder Stefan Löfven. Foto: Hanna Franzén/Ritzau Scanpix

Det var på forhånd ventet, at den socialdemokratiske leder Stefan Löfvens drøm om endnu en embedsperiode som statsminister ville blive knust, da Riksdagen stemte om spørgsmålet fredag formiddag.

200 stemte nej til Löfven, 116 stemte ja, mens 28 undlod at stemme.

Dermed vil formanden for Riksdagen, Andreas Norlén, fortsætte sine bestræbelser på at finde en kandidat, som et flertal af de folkevalgte kan bakke op om som statsminister.

Centerpartiets leder, Annie Lööf, sagde fra Riksdagens talerstol forud for afstemningen, at der fortsat er for store forskelle til, at Centerpartiet kan støtte en regering ledet af Stefan Löfven.

Knap 100 dages tovtrækkeri om ny svensk regering

Et flertal af medlemmerne i den svenske Riksdag stemte fredag nej til at gøre socialdemokraten Stefan Löfven til statsminister i en ny svensk regering.

Dermed må formanden for Riksdagen, Anderas Norlén, fortsætte sine bestræbelser på at finde en ny kandidat til posten.

Löfven har forhandlet med de to borgerlige partier Centerpartiet og Liberalerna om et blokoverskridende samarbejde. Men mandag sagde Centerpartiet nej til Stefan Löfven som statsminister i Sverige.

Her er et overblik over det langstrakte forløb med at få stablet en ny regering på benene:

 • Ved det svenske valg 9. september blev Socialdemokraterna det største parti, Moderaterna næststørst og Sverigedemokraterna nummer tre.
 • Hverken Stefan Löfvens rødgrønne blok eller den borgerlige Alliansen fik parlamentarisk flertal, og ingen af partierne vil samarbejde med det nationalkonservative og indvandringskritiske Sverigedemokraterna.
 • 2. oktober fik Moderaternas leder, Ulf Kristersson, to uger til at finde et regeringsalternativ. Det lykkedes ikke.
 • 15. oktober gik opgaven videre til Socialdemokraternas leder og fungerende statsminister Stefan Löfven. Han måtte også opgive.
 • 5. november besluttede Riksdagens formand, talman Andreas Norlén, at Moderaternas leder igen skulle forsøge at danne en regering, der skulle præsenteres for Riksdagen.
 • 14. november stemte et flertal imod Ulf Kristersson som statsminister i spidsen for en topartiregering bestående af Moderaterna og Kristdemokraterna.
 • 15. november blev Centerpartiets leder, Annie Lööf, som den tredje partileder bedt om at sondere mulighederne for at danne en regering. Efter en uge meddelte hun talmannen, at hun ikke fandt mulighed for at løse opgaven.
 • Fredag 23. november fik Löfven igen overdraget opgaven med at sammensætte og præsentere Riksdagen for en mulig regering.
 • I dagene efter antyder først Annie Lööf og siden også Liberalernas leder, Jan Björklund, at de to partier muligvis vil støtte en Löfven-regering, hvis Socialdemokraterna går med på en række krav om reformer af især arbejdsmarkedet og boligområdet.
 • Löfven får to gange bevilget ekstra tid til forhandlingerne og får dermed frist til mandag 10. december til at aflægge rapport til talmannen.
 • Mandag 10. december: Centerpartiet siger nej til Stefan Löfven som statsminister i Sverige. Löfven aflægger rapport om forhandlingerne til talman Andreas Norlén.
 • Fredag 14. december: 200 medlemmer af Riksdagen stemmer nej til Stevan Löfven som ny statsminister.

Kilder: SVT, TT og Riksdagen

Fredag morgen sagde hun, at hendes parti fortsat er klar til at indgå kompromisser for at få en ny regering på plads.

- Vi er klar til at tage fortsat ansvar, men jeg lægger især ansvaret på de to store partier, som må bevæge sig fremad, siger Lööf ifølge nyhedsbureauet TT.

Ud over Centerpartiet havde Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna og Sverigedemokraterna på forhånd sagt, at de ville stemme nej til den foreslåede regering med Löfven i spidsen.

Sammen har de fem partier over 200 mandater. Mindst 175 parlamentarikere skulle stemme imod, for at forhindre at Löfven blev valgt.

Det er anden gang, at Riksdagen stemmer om en foreslået regering siden valget i september.

Löfven blev afsat af Riksdagen i slutningen af september og leder nu en overgangsregering.

Det er første gang, at riksdagsformand Norlén kalder til afstemning om den socialdemokratiske partiformand som leder af en ny regering.

Han er den anden kandidat, som Riksdagen stemmer om, efter at Moderaternas leder, Ulf Kristersson, for en måned siden ligeledes fik et nej.

Norlén sagde forleden, at han i tilfælde af et nej til Löfven vil indkalde partilederne til nye samtaler.

En tredje afstemning om en mulig regering kan komme inden jul eller i begyndelsen af januar, skriver TT.

Først når Riksdagens formand fire gange har fået nej fra Riksdagen til de kandidater, han foreslår som regeringsledere, kan han udskrive nyvalg.

Andreas Norlén har sagt, at han ikke ønsker at havne i den situation. Men han konstaterede i weekenden, at der fortsat er dødvande mellem partierne.

Læs også
Top job