Briefing
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

»Se, hvor grelt og vildt det er!«

Årets pressefoto giver et mangefacetteret portræt af ungdomskulturen, mener dommerne ved Årets Pressefoto.

Årets bedste pressefoto er taget af freelancefotografen Bax Lindhardt. Det viser realitystjerner, der fester igennem til Reality Awards.

165 fotografer havde sendt 2.545 fotografier og 53 tv/web-produktioner ind til konkurrencen Årets Pressefoto 2018. Vinderne blev afsløret fredag på Det Nationale Fotomuseum, Den Sorte Diamant i København. Her kunne en freelancefotograf gå hjem som vinder i kategorien ”Årets Pressefoto”.

I Bax Lindhardts vinderbillede fra realitystjernernes fest under Reality Awards fandt dommerne både et godt billede og en problemstilling, der gør det til Årets Pressefoto.

Foto om ungdom

Juryen fortalte, at billedet berører ungdomskulturens og den digitale revolutions ubønhørlige krav om selviscenesættelse, perfektionisme og facaden, der skal holdes for enhver pris, hvis man vil frem i verden. Realityverdenen handler om at overgå hinanden, og grænserne bliver hele tiden rykket. Det gælder om at skille sig ud og blive set – uanset hvordan og hvorfor og med alle tilgængelige hjælpemidler, kunstige eller ej.

»Det er ekstremt for at være ekstremt. Men festen, farverne og boblerne står i stærk kontrast til de mange statistikker om unges depressioner, stress og manglende robusthed,« lød det.

Og netop dette viser årets pressefoto, lyder det fra juryen. Det er ikke et billede, der fejrer udviklingen, men i stedet et billede, der retter det kolde blitzlys lige på:

»Se, hvor grelt og vildt det er! Mange ville kunne relatere til det og læse noget forskelligt, fordi billedet både er fantastisk og forfærdeligt. Man har det, som om man står der selv og bliver suget ind i malstrømmen. Blitzen fastfryser alt, der sker i ét hug, så man får mulighed for at studere hele kaosset i detaljer.«

På den måde er det lykkedes fotografen at skabe så meget orden, at billedet åbner for et dybere blik ind i den verden, der kun ser sådan ud på overfladen. Først bliver man lullet ind i en feststemning, men jo mere man kigger, desto mere ser man:

»Og spørgsmålet vokser: Er det i virkeligheden så rart?« spørger juryen.

Årets pressefotograf

Udover prisen til Bax Lindhardt blev Mathias Svold, en anden freelancefotograf, kåret som ”Årets Pressefotograf”. Årets nyhedsbillede vandt Asger Ladefoged fra Berlingske.

BRANCHENYT
Læs også