Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Betaler du også til bankens 3,5 mia. kroner i skjulte omkostninger?

Kunderne i de danske investeringsforeninger betaler milliarder af kroner i skjulte omkostninger hvert år. Fra nytår vil EU tvinger gebyrerne frem i lyset

Som bankkunder er vi opdraget til, at der er ét tal, man skal kigge efter, når man sammenligner priser på lån; det er tallet for ÅOP - de årlige omkostninger i procent. Denne praktiske regel duer bare ikke så godt, når vi optræder som investorer. For ÅOP på opsparingsprodukter tæller slet ikke alle omkostninger med.

Miranova beregnede sidste år i en analyse, at danske investeringsforeninger har omkostninger på en halv procent pr. år, som ikke er talt med i ÅOP. Altså, investerer man en million kroner i en dansk fond, så kommer man til at betale 5.000 kroner i ekstra omkostninger ud over ÅOP hvert eneste år. Omkostninger man ikke har en chance for at gennemskue, med mindre man er ekspert.

For hele markedet af detailfonde drejede det sig sidste år om 3,5 mia. kroner i skjulte omkostninger.

Danmarks største formueforvaltere afviste forarget vores omkostningsanalyse, og en af storbankerne sagde direkte, at alle omkostninger allerede var indeholdt i ÅOP. Dét er lovgiverne i EU heldigvis ikke enige i. Så fra nytår bliver reglerne for investeringsforeninger og andre formueforvaltere strammet. Det sker med en ændring af det såkaldte Mifid-direktiv, som vil tvinge nogle af de skjulte omkostninger frem i lyset.

Et eksempel er omkostninger til valutaveksling, som kan være ganske betydelige: De opstår, når en investeringsforening køber og sælger udenlandske værdipapirer. Når foreningen veksler, er der et kursspænd på valutaen, som i dag blot trækkes fra afkastet i fonden, men ikke fremgår af ÅOP. Men efter nytår vil investeringsforeningerne i det mindste være tvunget til at indregne deres valutaomkostninger i ÅOP.

En anden omkostning, som heller ikke indtil nu har været med i ÅOP, er kurtage ved handel med danske obligationer i investeringsforeningerne. Her kan man konstatere på InvesteringsFondsBranchens hjemmeside, at kurtagen i gennemsnit (median) var 0,00 procent i 2016, selvom der købes og sælges flittigt. Forklaringen er, at foreningerne i stedet betaler et kursspænd, altså en forskel på købs- og salgskurser. Som jeg tolker de nye regler, skal de kursspænd nu frem i lyset.

Danmarks største formueforvaltere afviste forarget vores omkostningsanalyse, og en af storbankerne sagde direkte, at alle omkostninger allerede var indeholdt i ÅOP. Dét er lovgiverne i EU heldigvis ikke enige i.

Rune Wagenitz Sørensen, rådgiver i formueplejeselskabet Miranova.

Det bliver virkelig interessant at se ÅOP-tallene til næste år. De kan ikke undgå at stige for investeringsforeningernes vedkommende, simpelthen fordi flere omkostninger nu skal tælles med i ÅOP.

For formueforvaltere betyder reglerne, at både banker og uafhængige formueforvaltere skal vise alle omkostningerne, og vi skal bede fondsudbydere om tal, hvis ikke de oplyser dem af sig selv.

Alt dette er rigtig godt nyt for investorerne, mens det kommer til at gøre ondt på en del forvaltere og banker, der nu skal til at forklare, hvorfor omkostningerne er steget. Eller rettere sagt; omkostningerne er ikke steget, nu kommer de bare frem i lyset. Forskellen mellem dyr aktiv forvaltning og billig indeksforvaltning bliver tydeligere. Jeg glæder mig meget på danskernes vegne over de nye regler.

BRANCHENYT
Læs også