Serier
BREAKING

Først vinder vi VM-finalen 4-0. Og så sætter Nykredit priserne ned

Spændingen stiger. Vil Nykredits 15 milliarder give boligejerne råd til et krydstogt eller en rejemad?

Nykredits bidragsballade

Kan du se det for dig? Nicklas Bendtner. Med VM-pokalen. Bendtner løfter trofæet over hovedet, og hele Danmark går amok, og imens står det tyske landshold forstenet på stadion og ligner nogen, der har fået tæsk med et vådt håndklæde. Jeg kan ikke helt. Altså se det for mig.

Det kniber også for mig at se 1,2 millioner boligejere få billigere boliglån efter Nykredits kapitaltilførsel. Altså markant billigere lån. Ikke en kosmetisk sjat, der rækker til en rejemad i Tivoli. Nej. Noget der rykker. Jeg kan ikke se det scenarie for mig, som to estimerede og anerkendte forskere på Århus Universitet udmalede i sidste uge. Nicklas Bendtner med VM-pokalen på Luzjniki Stadion i Moskva 15. juli ? Næppe.

Ifølge lektor Johannes Råballe og professor Anders Grosen åbner pensionskassernes tilførsel af kapital til Nykredit mulighed for, at prisen på realkreditlån falder med et brag. Baggrunden er, at Nykredit nu står med så stærk en økonomi, at realkreditkæmpen uden problemer kan sænke sine bidragssatser fra 0,9 pct. til 0,5 pct.  Altså næsten en halvering. Det træk vil tvinge konkurrenterne til at reagere. Realkredit Danmark, Nordea Kredit og BRF har ikke anden udvej end at følge med ned. Det bliver umuligt at opretholde priser, der er tæt på de dobbelte af landets største realkreditselskabs. Bang. Hele markedet skælver. Bidragssatserne rasler ned. Se det for dig: Pione Sisto pisker ned mod baglinjen og spiller skråt bagud til Christian Eriksen, der i 22. minut bringer Danmark foran 1-0.

Tilbage i 1990erne var der faktisk priskrige på bidragssatser. Nykredit lagde for og gjorde sig den erfaring, at det vinder man ikke markedsandele på. Konkurrenterne går bare med ned i pris, og så roder man i en periode rundt med en indtjening, som ingen i branchen er tjent med, og så tager en aktør sig endelig sammen til at hæve prisen igen.

Og vil Nykredits direktør, Michael Rasmussen, sænke sine bidragssatser, efter i februar 2016 at have taget imod en historisk omgang bank på at hæve satserne for at få indtjeningen op? Nykredit-medarbejdere fik brækket vinduesviskerne på deres biler - det hele kogte. Her ser jeg Bendtner stige til vejrs og pande kuglen ind til 2-0 bag Manuel Neuer. Fem minutter tilbage af 1.halvleg.

Nej, det virker simpelthen ikke sandsynligt, at Michael Rasmussen vil gå lodret imod sin handling i 2016, der stærkt gavnede bundlinjen, og hvor prisen var et længerevarende ophold i den offentlige gabestok.

Vil Nykredits direktør, Michael Rasmussen, sænke sine bidragssatser, efter i februar 2016 at have taget imod en historisk omgang bank på at hæve satserne for at få indtjeningen op?

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Det usandsynlige understreges af, at Michael Rasmussens samarbejdspartnere kommer til at stå med halvdelen af smerten ved en nedsættelse af bidragssatserne. Den bliver ikke helt nem at sælge. Halvdelen af bidragene på Totalkredit-lån går nemlig til de banker, der kommer med kunden. Vil de banker, der er selve livsnerven i Nykredits forretningsmodel, synes, at det er plingeling, at deres provision barberes, fordi Michael Rasmussen har fået den idé, at hans bidragssatser skal sættes dramatisk ned? Knapt er de to hold kommet på banen igen, før Danmark er foran 3-0. Endnu et fantastisk mål af Christian Eriksen, og studieværten udbryder: »Det er jo genialt, det der!«

Jamen, der må da ske noget med konkurrencen på realkreditmarkedet, når Nykredit pludselig har fået 15 milliarder kroner at jonglere med fra et konsortie af pensionskasser? Altså – nu bliver det svært. Man kan aldrig vide, vel, og i 66. minut kan Delaney have afgjort VM-finalen med et kludemål, hvor en tysker havde den sidste fod på bolden. 4-0. Men.

Som boligejerne har opført sig de seneste mange år, er det ikke prisen, der styrer deres valg af realkreditinstitut. Så skulle BRF have mere travlt, end de har. Nej. Det er banken, der styrer, hvor den enkelte boligejer optager sit realkreditlån. Undskyld, banker, tag det ikke ilde op. Men kunder i Danske Bank, der vil låne til et hus, går ud af filialen med et lån fra Realkredit Danmark under armen, og Nordea-kunder får lån i Nordea Kredit. Sådan er det naturligvis ikke i alle tilfælde. Men i 99 pct. af alle tilfælde, som en ven i branchen anslog det for nylig. Bundlinje: Det virkelige konkurrenceparameter i realkreditsektoren er, hvilken bank man er forlovet med. Eller i Nykredits tilfælde banker – fra Sydbank og nedefter.

Det er et rigtigt godt spørgsmål, som de to estimerede forskere på Århus Universitet har leveret et svar på: Hvad landets 1,2 millioner boligejere egentlig kan komme til at mærke til de 15 milliarder, som Nykredit nu får tilført. Time must show. Men i første omgang bliver det ikke herfra, at det anbefales at bestille et krydstogt i en fart, før alt er udsolgt. Nærmere at tage mål til en rejemad.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også