Debat

Mette Frederiksen og Lars Løkke kæmper spinkamp om valgresultatet

Alternativet slog alle odds og har nu bygget sig en bastion i København. Imens kæmper statsministeren med oppositionslederen om at spinne resultatet til en sejr

Alternativet stillede op til kommunalvalget for første gang, og det nye parti lagde især kræfterne i de store byer – især i København. Men op til valgdagen var Alternativet lige ved at snuble ved mållinjen.

Der rejste sig nemlig en helt stribe møgsager fra sensommeren og frem. Tumulten startede med, at lokalformanden i København gik af og smækkede døren højlydt efter sig med en krads kritik af ledelsesstilen. Så kom historien om uenighed om den politiske linje, og den 27. september forsøgt en gruppe i partiets afdeling i København at vælte ledelsen med et mistillidsvotum – dog uden held.

Dernæst kom sagen om, at en række medarbejdere har følt sig seksuelt krænket i partisekretariatet. Til sidst kulminerede møgsagerne, da gruppeformand René Gade lagde afstand til partiets lokale valgfest på en sexklub i København, som han fandt upassende. Og ja, så havde partiet den relativt ukendt spidskandidat Niko Grünfeld, der end ikke har en wikipedia-side, til at lede partiet til sejr.

Alligevel formåede Alternativet at få et tocifret antal stemmer i København og blev det tredjestørste parti med 10,5 procent. Partiet er nu kun overgået af S og Enhedslisten. Samtidigt har de sikret sig posten som Kultur- og Fritidsborgmester, som effektivt kan bruges til at lancere politiske budskaber.

På landsplan står det altoverskyggende slag mellem Venstre og Socialdemokratiet. I 2013 fik Venstre et overraskende godt valg, og alt pegede på, at de ville gå markant tilbage i år. Partiet endte også med at gå tre procentpoint tilbage. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde op til valget gjort alt for at skrue forventningerne ned og erklærede sig efterfølgende godt tilfreds. Da resultatet var klart, udtalte Løkke: »Alt tegner til, at vi får et fornuftigt valg nogenlunde på niveau med det, vi havde sidst, hvor vi fik omkring en fjerdedel af stemmerne. Det er jeg meget godt tilfreds med.«

De to formænd forsøger ihærdigt at udlægge teksten til netop deres fordel. Det handler mindre om det konkrete kommunalvalg og mere om det folketingsvalg, der kommer indenfor det næste halvandet år.

Mads Christian Esbensen, politisk kommentator og partner i lobbyselskabet Policy Group.

Der var på den anden side lagt op til, at Socialdemokratiet ville gå frem. Det var den første kommunalkamp med Mette Frederiksen i spidsen for partiet og hendes første store politiske test, så hun havde hårdt brug for en sejr. Det fik hun. Partiet fik 32,5 procent af stemmerne og gik tre procentpoint frem. Da resultatet lå klart, udtalte Frederiksen sig også i meget positive termer om sejren: »Det ser ud til, at vi kommer i mål med flere borgmesterposter. Det ser ud til, at vi ikke alene bliver det største parti, men at vi også får en rigtig pæn fremgang.«

De to formænd forsøger ihærdigt at udlægge teksten til netop deres fordel. Det handler mindre om det konkrete kommunalvalg og mere om det folketingsvalg, der kommer indenfor det næste halvandet år. Socialdemokratiet står traditionel stærkt i kommunerne, så man kan diskutere, hvor stor sejren reelt er, men Frederiksen forsøger at udlægge sejren som en stor opbakning til hendes projekt. Derfor taler hun fremgangen op.

Løkke har på den anden side kæmpet med meningsmålinger, der er gået op og ned, og han har interesse i at tale tilbagegangen ned. Men det er immervæk svært for Venstre at tale sig ud af det faktum, at valget var det værste siden slutningen af 80erne. Derfor vil vi formentlig også se, at Løkke hurtigt vil forsøge at lægge kommunalvalget bag sig og flytte den politiske debat tilbage fra rådhusene til Christiansborg.

BRANCHENYT
Læs også