Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bitcoin passerer 12.000 dollars inden årets udgang

Det går kun en vej for den digitale valuta bitcoin, og intet ser ud til, at det vil stoppe foreløbigt.

En af de absolut største børser i verden, CME Group, har annonceret, at den officielt vil lancere en bitcoin-handelsplatform den 10. december 2017. CME Group håndterer tre milliarder kontrakter på cirka 1 billiard dollars årligt (i gennemsnit). Lanceringen vil derfor have en kæmpe indflydelse på bitcoins kurs, der med stor sandsynlighed passerer 12.000 dollars inden årets udgang. CME Groups lancering af handelsplatformen blåstempler samtidig kryptovalutaen i endnu højere grad og kan opfattes som en reel milepæl for den ni år gamle opfindelse.

Selvom JPMorgans Jamie Dimon har kaldt bitcoin for fusk og bedrageri, så er der i de senere måneder kommet større og større opbakning fra flere højtprofilerede finansmænd. I et interview med Bloomberg på dette års topmøde i New York fortalte Citigroups adm. direktør, Michael Corbat, at bitcoins trussel mod det finansielle system vil tvinge regeringer til at føre statsstøttede digitale valutaer, fordi de ikke har et valg. Den anerkendte bitcoin-ekspert Tim Draper spår sågar, at kryptovalutaer vil erstatte de eksisterende fiat penge om fem år.

Uanset om transitionen forekommer om fem eller 10 år, er bitcoins og altcoins – alle andre kryptovalutaer end bitcoin – signifikante indflydelse uundgåelig. Alene på et år er bitcoins værdi mere end nidoblet.

Som mange påpeger, er kryptovalutaen stadigvæk i sin spæde fase – lidt ligesom internettet var i 1990’erne. Derfor er det selvsagt svært at forudse, hvordan teknologien nøjagtigt vil udnyttes, og hvilke konsekvenser den vil have for f.eks. centralbankerne eller tredjeverdenslandene.

Dog er det tankevækkende, at omkring 326 millioner mennesker, der repræsenterer 80 pct. af den voksne befolkning i Afrika, ikke har adgang til en bankkonto. Denne situation fratager mennesker økonomisk frihed på store dele af kontinentet, men kryptovalutaer kan forbedre transaktionerne hurtigt fra et land til andet, fordi man ikke behøver en bankkonto.

Gebyrerne på kryptovaluta-transaktionerne er på nuværende tidspunkt minimale, og der er ingen pengepolitik forbundet til transaktionerne, fordi den er decentral. Så spørgsmålet er, om bitcoin og altcoins kan ændre situationen i f.eks. Afrika eller Sydamerika?

I lande som Zimbabwe eller Venezuela arbejder regeringer ikke nødvendigvis for den menige befolkning, og statens pengepolitik kan have negative konsekvenser for landets inflation. Her kan kryptovalutaer disrupte korrupte og inkompetente stater. En decentraliseret kryptovaluta giver ganske enkelt almindelige mennesker mere magt og mulighed for at bestemme, fordi kryptovalutaen er demokratiseret. Kryptovalutaer skærer med andre ord den overflødige mellemmand væk – i denne situation staten.

Måske er bitcoin en naturlig modreaktion på finanskrisen i 2008, der på mange måder demonstrerede, at man ikke nødvendigvis kan stole på bankmastodonterne? Uagtet, så er det svært at forestille sig en verden uden kryptovalutaer nu. Det svarer lidt til at stoppe internettet – fordi kryptovaluta er internettet.

Om det er bitcoin eller en af de andre altcoins, der når målstregen og får mest succes, vil tiden vise. Lige nu handler det om konsensus, ligesom man engang blev enige om guld, sølv og bronzes værdi. Én ting er dog sikkert – bitcoin er allerede det højeste nu, og den vil med stor sandsynlighed passere 12.000 dollars inden 2018.

BRANCHENYT
Læs også