Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Topchef erkender, at han fejlede på hjemmefronten. Sådan taler et mandfolk

Den ærlige version af livet som topchef: Da han kom hjem fra en opgave i udlandet, ville hans datter ikke vide af ham.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Hvis du gav dine børn kvalitetstid, mens de var små, får du kvalitetstid af dem, når du bliver gammel.

Nej. Det er ikke mig, der siger sådan. Det er min gode ven, psykologen. Psykologen siger sådan til nogle af de klienter, der søger hans praksis i velhaverghettoen nord for København. Efter en imponerende karriere står de nu og kigger ud over vandet gennem panoramavinduerne. Der er blevet stille. Dagene går. De voksne børn kommer på pligtvisit nogle gange om året. Eller sjældnere. Eller aldrig.

Erhvervsledere fortæller yderst sjældent om det liv, der leves på den mørke side af månen. Om de omkostninger som det dedikerede fokus på arbejdet viste sig at have. Tavsheden er til at forstå. Hvorfor berette om livet efter arbejdslivet, hvis det viste sig at byde på et massivt fravær af interesse for een som menneske, som far eller som mor. Psykologen hører historierne.

Det er tæt på tabu at sige, at man begik fejl i sit private liv, mens karrieren kørte. Derfor var det opsigtsvækkende at læse Velux-direktør Jørgen Tang-Jensen lægge kortene på bordet på vej ud af vindueskoncernen. Karrieren havde kostet.

Jørgen Tang-Jensen fortæller med grødet stemme, at han fejlede som far og ægtemand, da han påtog sig en opgave i udlandet for 25 år siden. Fordi opgaven trak ud. Fordi hans to små børn på tre og fem år ikke forstod, hvorfor far, der skulle være væk nogle uger, ikke var hjemme endnu, da der var gået et år. Da han omsider vender hjem, er der revner i familien. Dybe revner. Jørgen Tang-Jensen lægger essensen af sine erfaringer frem:

»Man skal ikke forlade sin familie og slet ikke, når man har små børn. Specielt for den mindste var det meget hårdt, og det tog lang tid, inden hun accepterede mig tilbage i familien.«

Hvis topledere skal være ordentlige rollemodeller, må de fortælle om både tilvalgene og fravalgene – og i særdeleshed hvad fravalgene kom til at indebære. Jørgen Tang-Jensen fortæller, hvad lang tids adskillelse fra kone og børn kom til at indebære, fordi en opgave krævede alt. At han ikke længere regnedes som en del af familien.

Det er tæt på tabu at sige, at man begik fejl i sit private liv, mens karrieren kørte. Derfor var det opsigtsvækkende at læse Velux-direktør Jørgen Tang-Jensen lægge kortene på bordet.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Hvor mange andre topledere står ved, at der ventede en regning?

Det er besynderligt, at det regnes som absolut privat, at man mistede grebet om at være ægtefælle og forælder undervejs i sin karriere. Hvis dét var prisen. Min ven, psykologen, har dem i sin konsultation. Mænd og kvinder, der godt og vel midtvejs i livet står med en pakke af succes på karrierefronten og et privatliv under konkursbehandling. Her er familier, der aldrig har delt de store temaer i livet med hinanden. Man taler med hinanden som naboer, der hygger sig over et par flasker vin på terrassen en lun sommeraften.

Det er ikke fordi, at der er brug for ledere, der vil vende vrangen ud på deres privatliv. Men der er brug for topchefer, der ærligt vil varedeklarere livet som leder. Det er ret indlysende, at skole/hjem-samtaler, madpakkesmøring og juleklip i klassen ikke er en del af ens univers, hvis man arbejder fra kl. 08 til kl. 20.  Men kunne vi komme et spadestik dybere? Hvordan er det at indse 10-15 år senere, at man har fejlet eller svigtet, og hvad gør det ved én? Børster man det af sig? Var det »sådan det blev, punktum.« Skal man påregne at blive stillet til regnskab for sine valg på et tidspunkt i livet? Eller affinder ens børn og ægtefælle sig med, at man var manden/kvinden, der aldrig var der i hverdagen?

CBS og de andre handelshøjskoler kunne godt bruge folk som Jørgen Tang-Jensen til at give fremtidens erhvervsledere nogle sunde værdier med på karrierevejen. Den afgående Velux-direktør står ved sine valg. Han forsøger hverken at forskønne eller fortie, at han har begået fejl i sit private liv, og at fejlene har haft omkostninger, og at de berører ham dybt. »Lær af det«, er vel hans budskab til omverdenen.

Sådan taler et mandfolk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.