Debat

Danmark skal være de driftiges og dygtiges arbejdsplads

Misundelse og nid. Det står i vejen for, at Danmark kan blive et af verdens rigeste lande. Intet andet.

Vismændene foreslog forleden, at udlændinge skal beskattes med en flad skat på cirka 40 pct. I modsat fald bliver det svært at tiltrække tilstrækkelig med kvalificeret arbejdskraft.

Det er den forkætrede topskat, vi taler om. Den skat, der står som symbol på misundelse og nid i den danske velfærdsstat, men som ikke bidrager med noget godt til samfundet. Det ville være fremragende med en flad skat på 40 pct., men det er både urimeligt og dumt at reservere den fornuftige skattepakke til udlændinge. Den burde som den mest selvfølgelig ting i verden tilbydes alle danskere, der tjener penge til sig selv og samfundet.

Vismændene har regnet sig frem til, at det vil koste samfundet 0,3 pct. i vækst om året, hvis den private sektor ikke kan få den arbejdskraft, der efterspørges, og det mener de ikke, den kan, hvis Folketinget fastholder en topskat på 15 pct. oveni den almindelige stats- og kommuneskat.

0,3 pct. lyder måske ikke af meget, men denne manglende vækst bliver faktisk til mange penge. Det første år seks mia. kr. Men eftersom det akkumuleres år efter år uden ende, er tabet i andet år 12 mia. kr. og i 3. år 18 mia. kr. og så fremdeles, indtil politikerne tager sig sammen og vedtager en skattelovgivning, der favoriserer vækst og velstand.

Finansministeriet og Produktivitetskommissionen har beregnet, at danskerne ville arbejde så meget mere, at cirka halvdelen af indtægterne fra topskatten ville komme ind på anden måde, selvom man afskaffede topskatten på de 15 procent helt og holdent.

Det, regnestykket viser, er, at den samlede velstand i Danmark ville stige betydeligt, hvis topskatten blev afskaffet for danskere – præcis som vismændene har beregnet, at den samlede velstand vil stige, hvis man afskaffer topskatten for udlændinge.

Misundelse og nid. Det står i vejen for at Danmark kan blive et af verdens rigeste lande. Intet andet.

Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige.

Det er altså det samme – og gode – argument, som kan bringes i anvendelse for at afskaffe topskatten for udlændinge som for alle.

Mine og dine børns velstand er afhængig af, at Danmark bliver de driftiges og dygtiges arbejdsplads.

Opskriften er ikke så kompliceret. Vi har allerede mange af de nødvendige ingredienser: God infrastruktur, gode uddannelsesmiljøer, adgang til sundhed, børnepasning og skoler samt et rigt kulturliv og et rent miljø.

Der er blot den malurt i bægeret, at vores offentlige sektor er blevet for stor og skatten for høj. Ved at skære en procent af den offentlige sektor i otte år, kunne vi fjerne både topskat og selskabsskat samt en række væksthæmmende afgifter.

At Folketingets partier ikke allerede har gjort det, skyldes det symbolske i de væksthæmmende skatter. Misundelse og nid. Det står i vejen for at Danmark kan blive et af verdens rigeste lande. Intet andet.

Læs også