Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Forstå ejendomsmæglernes kodesprog

Guide: Uha hvor det går på boligmarkedet, men du skal lære at afkode det.

Der bliver solgt boliger for ca. 20 mio. kr. i timen i øjeblikket. I et sådant buldrende marked kan man virke lidt dum, hvis ikke man kommer med i tide, som det hedder.

Hvis man tøvede med et købe et hus for et år siden, og det siden er steget pænt i pris, kender jeg da op til flere, der kunne finde på at gøre mig opmærksom på det med slet skjult skadefryd. Ikke mindst vedkommende, der købte det.

Lad jer ikke gå på af det. Hellere virke dum end købe dyrt. Der er i den grad brug for, at I ser jer for. Ikke mindst på de overophedede boligmarkeder i storbyerne.

Her får I en miniguide til, hvordan I skal afkode ejendomsmæglernes sprog. Alle eksemplerne kommer fra mæglernes egne omtaler af villaer eller ejerlejligheder i og omkring en af storbyerne.

»En bolig, hvor du selv kan sætte dit præg«: Boligen skal renoveres fra gulv til loft.

»Murermestervilla med potentiale«: Samme som før.

»Udsigt over åbne marker«: Du er i Udkantsdanmark, så køb en tørretumbler. Ellers lugter vasketøjet - og du selv - af gylle. Landskabet er fladt, så langt øjet rækker.

»Badeværelse med vinylgulv«: Badeværelset er lavet ulovligt. Tjek for skimmelsvamp under vinylen.

»På 1. sal er der to værelser samt repos«: Der er intet badeværelse eller toilet på 1. sal.

»Du bliver en del af et hyggeligt lokalsamfund«: Du bor helt isoleret.

»Du bliver en del af et samfund med byfest og andre sociale arrangementer«: Måske, hvis du selv arrangerer og ofte lægger ud.

»Entre/fordelingsgang med plads til overtøjet«: Men ikke andet!

»Opvokset eller original have«: Haven er et vildnis.

»Uberørt have (typisk ved nybyggeri)«: Der er lerjord, grus og murbrokker. Påregn stor udgift til at etablere en have.

»Højt til loftet«: Et udtryk for, at rummene er for små.

»Boligen er lysnet og fremstår med lyse lofter«: Ejeren ser alle boligprogrammer i tv.

»En funktionel bolig«: Boligen er pivhamrende kedelig.

»En charmerende bolig«: En ukurant bolig med skæv rumopdeling.

»Den ene halvdel af huset er totalrenoveret i 2008/2009«: Forbered dig på et chok, når du skal se den anden halvdel. Den blev opgivet efter finanskrisen - af banken.

»Køkken/alrummet er husets hjerte«: En 60’er eller en 70’er villa med et alrum af forsamlingshusstørrelse. Til gengæld er værelserne alt for små.

»Boligen er en del af en velfungerende ejerforening/grundejerforening«: Der har været meget bøvl i ejerforeningen/grundejerforeningen. Nu er der i våbenhvile, i hvert fald så længe boligen står til salg.

»Boligen ligger i hjertet af byen:« Den ligger på byens suverænt mest trafikerede sted.

»Der er godt lysindfald fra Veluxvinduerne:« Det er en meget mørk bolig. Lyset kommer stort set udelukkende fra ovenlysvinduerne.

»Til ejendommen hører et større værksted:« Her kan en amatør/halvprofessionel mekaniker have huseret helt upåvirket af gældende miljøregler. Tjek for kemikalieaffald.

»En præsentabel ejendom:« En ejendom, der er ældre end gennemsnittet.

»En flot og præsentabel ejendom:« Gennemsnitlig og ældre end gennemsnittet.

»Lejligheden er klar til indflytning:« Den tidligere ejer har købt en anden bolig uden at have solgt. Den er for dyr, så tag det roligt.

»Lejligheden er 100 pct. klar til indflytning:« Som ovenstående, men nu er banken begyndt at rykke sælgeren og mægleren. Du skal presse prisen ned.

»Køkken er med pæne elementer og træbordplade i mørk træ:« Skabene er upraktiske og gammeldags. Bordet er alt for mørkt og svært at holde.

»Her venter der jer et stemningsfyldt byliv med alt fra gastronomisk forkælelse og cafehygge:« Her er meget støj ikke mindst om natten i weekenderne. Lejligheden kan ligge i samme opgang som en restaurant, et pizzeria eller en døgnkiosk.

Held og lykke med boligkøbet!

BRANCHENYT
Læs også