Debat

Høj beskæftigelse er et sundhedstegn - ikke en alarmklokke

Der er intet, der tyder på, at manglende hænder for alvor bremser opsvinget. Men vi skal investere endnu mere i uddannelse for at sikre, at de gode tider holder ved, skriver LO's topøkonom.

Foto: Gregers Tycho

Dansk økonomi er inde i et opsving. Der er siden 2013 skabt titusindvis af job, og her 10 år efter krisen ramte, ser det ud til, at beskæftigelsen når tilbage på niveauet fra før krisen. I tæt på et helt årti har beskæftigelsen ligget under niveauet for en normal konjunktursituation. Beskæftigelsen nærmer sig nu langt om længe det niveau. Det er godt nyt.

Alligevel er der en række økonomer, som advarer om en forestående overophedning af arbejdsmarkedet. Men det er ikke et svaghedstegn for dansk økonomi og arbejdsmarkedet, at beskæftigelsen er tæt på et mere normalt niveau. Tværtimod. Det er et sundhedstegn. Det betyder, at vi endelig lægger krisen bag os. Det betyder, at der skabes job til de mennesker, der står klar til at komme i arbejde. 

Det er heller ikke et svaghedstegn, at fremgangen i beskæftigelsen ser ud til at begynde at aftage. Det er helt naturligt. Der har i en længere periode været utilstrækkelig efterspørgsel. Der har været mange ledige hænder. I takt med at aktiviteten er begyndt at stige, har virksomhederne derfor forholdsvis nemt og hurtigt kunne finde kvalificerede medarbejdere. Nu, hvor opsvinget har kørt i et par år, skal virksomhederne til at gøre sig mere umage.

Det er heller ikke overraskende, at der efter en meget lang kriseperiode er stigende udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, herunder ikke mindst faglærte. Det står ikke nødvendigvis en arbejdsløs elektriker, kok eller social- og sundhedsassistent klar, når der er brug for det.

Så når vi kigger fremad, er det altså ikke antallet af hænder, som begrænser væksten i dansk økonomi. Det gør til gengæld en lav produktivitetsvækst.

Allan Lyngsø Madsen, LOs cheføkonom

Men det er ikke ensbetydende med, at der generelt mangler arbejdskraft i Danmark. Undersøgelser viser, at hovedparten – mere end tre ud af fire – af de virksomheder, der har behov for at rekruttere, får de medarbejdere, de søger.

Det lader til, at vi nærmer os kapacitetsgrænsen, men vi kan faktisk godt se en solid fremgang i beskæftigelsen i årene frem. Det skyldes, at kapacitetsgrænsen flytter sig. Arbejdsstyrken stiger kraftigt i disse år. I 2017 har arbejdsstyrken formentlig rundet tre mio. personer. Den største arbejdsstyrke nogensinde. Og der er udsigt til en stigning på yderligere omkring 120.000 personer frem mod 2025. Der er med andre ord plads til fortsat jobfremgang.

Så når vi kigger fremad, er det altså ikke antallet af hænder, som begrænser væksten i dansk økonomi. Det gør til gengæld en lav produktivitetsvækst. Produktiviteten afhænger nemlig af at have mennesker med de rette kvalifikationer til rådighed.

Lad os derfor fokusere på uddannelse og opkvalificering. På den måde sikrer vi et bedre match mellem de kvalifikationer, som virksomhederne efterspørger, og de kvalifikationer arbejdsstyrken har. Vi sikrer også et arbejdsmarked, som løbende tilpasser sig nye muligheder og høj kvalitet i arbejdet. Med en opkvalificerings- og uddannelsesindsats sikrer vi, at dansk økonomi forbliver sund i mange år endnu. Med høj beskæftigelse, vækst og velstand, der kommer alle til gavn.

Læs også