Debat

Er afgrøderne i din pensionskasse fyldt med gift?

Landets pensionskasser skal tage hensyn til den sociale og miljømæssige bundlinje, når de investerer vores allesammens penge


Du gør dig tanker om dine nærmestes ve og vel. Deres sundhed og jeres fælles fremtid. I sparer op og prioriterer, men hvad med din pensionsopsparing? Bliver den investeret i kortsigtet økonomisk vinding – eller en mere bæredygtig og fredelig verden?

Mange går mere og mere op i, at vores produkter er bæredygtige og bliver produceret under ordentlige forhold, ligeledes at vores pension vokser gennem grønne og bæredygtige investeringer. Hvad ville du eksempelvis vælge, hvis afkastet var det samme: Vindenergi og infrastruktur i udviklingslande eller olie og klyngebomber?

Det lyder måske lidt sort/hvidt, og det er det også i mine øjne. Hvis vi sikrer, at barrieren for at gøre det bedst mulige for samfundet og dermed sig selv på lang sigt, så vil flere gøre det. I uge 6 er der et beslutningsforslag fra SF om pensionskassers ret til at tage etiske forbehold, når de laver investeringer til behandling i Folketingssalen. Intentionen er interessant og relevant, og den spiller ind i et tidligere forslag fra vores side i Alternativet, hvor vi foreslår, at pensionsselskaber skal investere i bæredygtigt.

Landets pensionskasser skal tage hensyn til den sociale og miljømæssige bundlinje, når de investerer vores allesammens penge. For at løse klimakrisen og sikre langsigtet økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed, skal der stilles nye krav til de danske pensionskasser og deres investeringer, for så rykker vi på den store klinge i den bæredygtige omstilling. Der hvor milliarderne og ikke bare den idealistiske småsparer bestemmer investeringen. Helt konkret vil vi bane vejen for mere ansvarlige investeringer ved at gøre hensyn til social og miljømæssig bæredygtighed til et krav på lige fod med de eksisterende krav om risikospredning og afkast på investeringer.

Som loven er i dag, skal pensionskasserne udelukkende tage hensyn til risiko og økonomisk profit, når de investerer. Det, synes vi, er meget uheldigt. Lovgivningen skal også sikre bæredygtighed på den sociale og miljømæssige bundlinje. Det er vigtigt, hvis indsatsen for at bremse klimaforandringerne skal lykkes – og derfor må vi hilse tage SF’s beslutningsforslag velkommen.

Et andet argument er nemlig det økonomiske. Det bliver økonomisk set bedre og bedre at investere i grøn teknologi, mens det bliver stadig mindre attraktivt at investere i fossile brændsler. Det er den udvikling, vi gerne vil være med til at presse frem. Med Danmark i førersædet.

Forleden læste jeg om en ung dansker, der arbejdede for Google. Han er medstifter af et nyt selskab, der netop skal gøre pensionsinvesteringer grønnere. Han er ikke tabt bag en økonomisk eller økologisk vogn. Han ser bare mulighederne, tager udfordringerne seriøst, og handler på dem. Forbes har ham på listen over de nye stjerner på vej frem i erhvervslivet – og jeg mener, at de fleste af os danskere vil kunne følge fornuften i at bruge vores pensionsinvesteringer i at skabe bæredygtige afkast for os selv og samfundet, vi lever i. Det er ikke naivt, det er naturligt. Både økonomisk, etisk og politisk.

Læs også