Debat
0

Klokkerne ringer ud for TDC-ledelsen

Det begynder at ligne slutspillet for ledelsen i TDC, hvis troværdighed har lidt et ordentligt knæk de seneste to uger.

Der er sket mere i TDC de seneste to uger end i de seneste fem år tilsammen. Først ville man købe den svenske mediegigant, MTG, i en milliardhandel. Derefter dukkede en krypteret email fra London op, der viste, at ledelsen i TDC havde et købstilbud på hånden, som man havde afvist. Og mandag blev milliardfusionen med MTG afblæst.

Opkøberne sværmer om det danske teleselskab, og det begynder at være svært for investorerne at tage udmeldingerne fra TDC-ledelsen seriøst. Meddelelsen om den forliste fusion med MTG kom heller ikke fra TDC selv, men gennem en pressemeddelelse fra MTG.

I forvejen har den administrerende direktør, Pernille Erenbjerg, kæmpet med ryggen mod muren i længere tid. Danmark har nogle af de laveste købekraftjusterede mobilpriser i verden. Bagsiden af de forbrugervenlige priser er dårlig dækning, men det kniber gevaldigt for udbyderne at tjene penge nok til at investere i at forbedre netværket fra Gedser til Skagen. Den konsolidering i branchen, som Telia forsøgte, og som kunne skubbe indtjeningen i vejret, har EU’s konkurrencemyndigheder afvist.

Hvis man sidder på den mindst lukrative del af værdikæden, og prispresset er mærkbart, er det som at sidde i en skruetvinge og mærke løkken, der strammer. Ledelsens modtræk har været at købe sig ind der, hvor priserne er bedre. Ulempen er, at det er dyrt at være vækst- og indtjeningsfattig, og samtidig har gælden i forhold til indtjeningen været en så snærende faktor, at ledelsens muligheder for at bevæge sig minder om en krop i en benlås.

Det er et svært udgangspunkt, man har givet de øverste TDC-ansvarlige. Men det bekymrer investorerne meget lidt. Investorerne er til salgs for usle kontanter, og man forstår dem godt. Bundlinjen er, at TDC har leveret skuffende afkast. Det er kun takket været aktieudbyttet, at investorerne akkurat har holdt næsen over vandet de seneste fem år, og selskabet er nu hverken en udbytte- eller vækstaktie.

Investorerne vil prøve noget nyt med nye mennesker.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Det har fået investorerne til at tænke nyt. Investorerne vil prøve noget nyt med nye mennesker. Derfor røg aktien ned 10 procent på dagen, hvor opkøbet af MTG blev annonceret og syv procent op mandag, hvor den blev afblæst.

Købskonsortiet med den australske kapitalfond Macquarie i spidsen og en række danske pensionskasser bag ved har forstået og formået at læse udviklingen godt. Tiden med dårlige afkast tærer på tålmodigheden, og presser prisen på selskabet i bund. Man kan simpelthen tilbyde de nuværende investorerne en billig exit i en presset aktie.

Situationen er nu, at TDC har mindst et bud på hånden. Der kunne komme flere de næste dage, nu da TDC åbenlyst er i spil. Det er glædeligt for aktionærerne, men næppe for den nuværende TDC-ledelse. Uanset hvilket tilbud, som aktionærerne accepterer – hvis de ender med at gøre det – så er det næppe den nuværende ledelse og bestyrelse, som kommer til at sidde ved omstillingsbordet.

BRANCHENYT
Læs også