Debat

Liberal Alliance har ret - regeringen har fået gummiarm

Regeringen forsøger at lede landet uden kompas efter at man i det store og hele har forkastet regeringens egen 2025-plan.

Det er ikke så tit, at jeg giver Liberal Alliances finansordfører Joachim B. Olsen ret, men i dag skal være dagen. Regeringen er nemlig nu så langt fra sit eget økonomiske mål, at LA tilsyneladende opgiver centrale dele af regeringens prestigefyldte 2025-plan.

Planen for dansk økonomi er nu baseret på et skrivebordsmål om et stort løft af arbejdsudbuddet, som enhver kan se, ikke bliver til noget. Derfor bør finansminister Kristian Jensen (V) skynde sig tilbage på værkstedet og starte forfra.

Da trekløverregeringen for 14 måneder siden fremlagde sit mørkeblå regeringsgrundlag - og senere sin 2025-plan – var det bærende element at øge det såkaldte arbejdsudbud. Målet var op i mod 60.000 personer. I starten af februar var status, at de indgåede aftaler under regeringen faktisk har betydet, at arbejdsudbuddet ventes at falde med 100 personer de kommende år. Det er derfor »aldeles urealistisk« at nå i mål, som Joachim B. Olsen sagde til Ritzau den 3. februar.

Siden starten af februar har man lavet en miniputskatteaftale, som lige akkurat redder det samlede regnestykke over nul. Men det svarer til den lille dreng, der kaster sin tennisbold op i luften, og når man spørger ham, hvad han kaster efter, svarer han: Månen.

Kristian Jensen & Co. satte deres lid til at øge arbejdsudbuddet gennem et katalog af ubehageligheder: Tvangshæve danskernes pensionsalder, skære i dagpenge og SU-systemet. Men planerne har ikke opbakning hos regeringens støtteparti, i Folketinget eller for den sags skyld i befolkningen. Og derfor er alle de kast mod månen endt med gummiarm.

Der er intet i vejen med at have store langsigtede økonomiske planer. Tværtimod. Princippet blev indført under statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S). Men det har aldrig været ment som et ideologisk kampskrift, sådan som det er blevet det under Lars Løkke Rasmussen (V). Det betyder, at Løkkes første 2025-plan måtte opgive i 2016 sammen med den smalle V-regering. Og nu er den næste version også lige til papirkurven.

Hvor står vi så nu? Ja, først og fremmest er det klart, at regeringen nu leder vores land uden kompas.

Benny Engelbrecht (S), finansordfører og tidl. skatteminister.

Det er synd, fordi en langsigtet økonomisk plan bør netop være det – langsigtet. Det handler om at have en økonomisk plan med realistiske forventninger, som man kan »styre åbent efter«, som Marianne Jelved (R) engang sagde.

Danskerne fortjener sikkerhed om statens finanser og vores økonomi. Derfor er jeg også glad for, at vores bud på en 2025-plan, som vi fremlagde i 2016, stadig holder. Vi sagde dengang - som i dag - at vi bør sikre velfærden først. Vi skal investere i opkvalificering, skabe ny vækst og nye arbejdspladser.

Hvor står vi så nu? Ja, først og fremmest er det klart, at regeringen nu leder vores land uden kompas. Uden en samlet plan til at løse vores fælles udfordringer. Jeg opfordrer derfor statsministeren og finansministeren til at samle regeringskollegerne på værkstedet. De bør hurtigst muligt fremlægge et nyt økonomisk program, som faktisk er retvisende for dansk økonomi, og som alle danskere og Folketinget kan forholde sig til.

Læs også
Top job