Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Private virksomheder kan lære én ting af Sundhedsplatformen

Spillet om aben er gået ind i en ny fase for det it-system, der skulle sygehusbehandlinger bedre og billigere.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Så er den gal igen med it-systemet, der skulle give sjællænderne bedre og billigere hospitalsbehandlinger.

Til kernen: Det nye er ikke, at færre får rettidig behandling for kræft, at produktiviteten på sygehusene falder, og at man i Region Sjælland nu kører visse patienter til behandling i Jylland. Dét er kendt stof. På andet år er Sundhedsplatformen it-systemet, der gør hospitalerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland dyrere og dårligere. Intet nyt på den front.

Det nye er, at spillet om aben er gået ind i en ny fase. Her kan private virksomheder lære noget. Sundhedsplatformen er et studie i, hvordan man får iscenesat et nyt initiativ fra starten, så problem efter problem hober sig op efterfølgende. Projektet tager kurs mod sumpen efter ganske få måneders indkøring. Her er der virkelig noget at lære for private virksomheder.

Læring 1 er, at hvis man skaber en forventning om små indkøringsproblemer og store gevinster, så skal løftet holde, når det møder den virkelighed, som forfatteren Jakob Knudsen kalder ”altings prøve”.

Det er også læring 2,3,4 og 5: Underdriv ikke de forhindringer, der venter på vejen. Overdriv ikke de herligheder, der venter for enden af regnbuen.

Her valgte de ansvarlige for it-projektet på forunderlig vis at bytte om på faktorerne fra begyndelsen. Resultatet er, at hver ny sten på vejen undergraver den officielle fortælling om Sundhedsplatformen. Indkøringsproblemerne er IKKE hurtigt overstået, og sygehusene leverer efter Sundhedsplatformen en dårligere ”vare” til borgerne, ikke en bedre vare.

Sådan ser Region Hovedstaden og Region Sjælland naturligvis ikke på tingene.  Et fjendtligt personale har fra første færd undergravet tilliden til det nye, tre milliarder kroner dyre patientjournaliseringssystem. Oven i kommer en presse, der lugter en ny offentlig it-skandale i udvikling, næsten før der er trykket på knappen. Oversat til ledelsesdansk har man altså hverken sine medarbejdere eller sin omverden med sig, da projektet sættes i søen.

Nu kommer vi tilbage til aben. Hvis Region Hovedstaden og Region Sjælland er i tvivl om, hvor den bor henne, så var sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) forleden så venlig at lyse på den med en projektør, der kunne stoppe flytrafikken til Kastrup Lufthavn. 

Sundhedsministeren pinder seks områder ud, hvor it-projektet tager vand ind. Hun kalder de udfordringer, som Sundhedsplatformen skaber for patienterne og for hospitalspersonalet, for ”uholdbare”. Det betyder på politikerdansk, at hun ikke vil have så meget som en tiendedel af aben, hvis Sundhedsplatformen ender sine dage som en it-skandale. Skulle dette ske, er sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) nu ren. Ved at beskrive hvor ringe Region Hovedstaden og Region Sjælland foreløbig er lykkedes med at få it-systemet til at fungere, udstiller hun med et svirpende piskeslag, hvor aben bor. Aben bor på regionsgårdene i Hillerød og Sorø.

De hårdt prøvede projektansvarlige i de to regioner har altså ikke bare medarbejderne og pressen imod sig. Ministeren uddeler nu også håndmadder, offentligt og med godt sving i højrearmen.

Private virksomheder kan lære af Sundhedsplatformen, hvor vigtigt det er at iscenesætte sin fortælling.

I Falck har den nye topleder skabt en fortælling om, at den tidligere topleder har efterladt en oppustet, urealistisk forestilling om, hvad Falck er værd som virksomhed. Legos nye topleder præsenterede i denne uge en fortælling om, at mange års uafbrudt vækst – under forgængeren – af naturlige årsager må stoppe på et tidspunkt. Nye markeder må nu erobres, nye Lego-produkter udvikles. Den fortælling blev, meget veltimet, lanceret ved præsentationen af et halvmat 2017-regnskab.

Måske lykkes det Sundhedsplatformen at komme sig. Det er ikke umuligt. Men lige nu ligner det en patient, som bør tage imod ethvert tænkeligt behandlingstilbud.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.