Debat
0

Trumps handelskrig vælter næppe læsset

Der er stadig godt gang i den underliggende vækstmotor, så Trumps handelskrig skubber næppe væksten ned i gear

USA's Donald Trump er godt i gang med sin antiglobaliseringsagenda. Men de økonomiske konsekvenser af en handelskrig er til at starte med kun psykologiske. Som med brexit så vil det i tage kvartaler om ikke år, før vi kan se faldende tillid, forbrug og investeringslyst med et klart link til handelspolitikken. Debatten falder derfor nok snart i baggrunden, og det næste markedsemne ser ud til at blive højere vækst og markedsrekorder.

Løsningen er faktisk allerede i gang. Centralbankerne i både USA, Europa, Japan og Kina har nemlig i den forgangne uge sendt besked om, at de ikke er interesseret i at accelerere deres planer. Historien har ellers været, at de var klar til at stramme løkken nu. Det er de tydeligvis ikke.

Det betyder, at markederne er ved at gøre klar til en mere positiv historie. Der er nemlig stadig rigtigt meget gang i den underliggende vækstmotor fra bankernes generelt lempelige kreditpolitik, amerikanske skattelettelser og en svag dollar trækker også op i væksten.

Det hele minder faktisk meget om første halvår af 2017. Da Trump lige var blevet valgt, skød renterne i vejret, og den globale økonomi skulle igennem en kort pause med tilpasning hos centralbankerne. Det gav os plads til et andet halvår med nye rekorder.

Når jeg alligevel kan sidde tilbage med en lidt urolig fornemmelse, så er det nok fordi, der ikke bare er økonomiske risici, men også politiske som f.eks. Trumps handelspolitik. Problemet med importtold er, at det beskytter ineffektive lokale producenter med højere priser, og derfor giver forbrugeren en dårligere handel. Resultatet er i værste fald det, man i gamle dage kaldte stagflation.

Men selvom det hverken lyder eller føles sundt, behøves det ikke at have nogen som helst betydning lige nu. For det mest sandsynlige er et brexitlignende scenarie, hvor det tager årevis, før eventuelle konsekvenser bliver tydelige. Jeg var heller ikke glad for brexit, men det fik mig ikke til at sælge alt med det samme.

Det er som vanligt ikke helt ligetil at afgøre, hvor meget af det Trump siger, som er forhandlingsteknik, og hvor meget han ønsker at sætte mere end symbolsk handling bag. Men det virker ret tydeligt, at højere tariffer vil lede til en runde, hvor alle regioner kollektivt vil gøre noget lignende.

Pointen er, at selv om det kan være en økonomisk selvmordsmission, så kan det godt tage ret lang tid, før effekterne materialiseres. I de hårde nøgletal vil det op til flere år, før vi kan se faldende tillid, forbrug og investeringslyst med et klart link til handelspolitikken. Men hvis det ender i åbent slagsmål mellem de store lande kan det selvfølgelig gå stærkere.

Så hvor er vi på vej hen? Formentligt er det uændret kurs i forhold til det, vi har oplevet siden 2016. Trump tweeter og overskriften står forhåbentligt ikke til måls med implementeringen, alt imens centralbankerne trækker i land på en stramning. Lige nu er det sidste nok til at få nye positive vækstoverraskelser, før sommeren er slut.

BRANCHENYT
Læs også