Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Der er brug for en digital kulturrevolution i SMV'ere

Alt for mange virksomhedsledere forsømmer at sende deres ansatte på efteruddannelse. Resultatet er, at digitaliseringen halter i landets små og mellemstore virksomeder, skriver to bestyrelsesmedlemmer fra de danske erhvervsakademier

Københavns Erhvervsakademi. Foto: Martin Lehmann.

Mens den fjerde industrielle revolution ruller ind over os, står digitaliseringen i den mest udbredte virksomhedsform herhjemme i stampe. De små og mellemstore virksomheder er ikke digitale nok. Det viser den ene undersøgelse efter den anden - senest en analyse fra Dansk Industri med den sigende titel ”SMV’er halter efter med digitaliseringen”. 

Der er behov for en digital kulturrevolution i de små og mellemstore virksomheder over hele landet. Den revolution er vi på erhvervsakademierne klar til at gå med i spidsen for. Vi er årligt i kontakt med mere end 10.000 virksomheder, og erhvervslivet tager 90 pct. af vores beskæftigede dimittender.

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen, uddannelses- og forskningsminister Søren Pind og andre topministre i disse uger mødes med fagbevægelse, erhvervsliv og eksperter i Disruptionrådet vil budskabet fra os derfor være klart: Stor ros til regeringen for at sætte digitalisering i de små og mellemstore virksomheder på dagsordenen med den digitale vækststrategi. Men lad os sammen råbe SMV’erne op og sige til dem: I har et ansvar. I skal efteruddanne jer selv og jeres medarbejdere. Og indgå samarbejder med vidensinstitutioner. For det nytter. Helt konkret kan vi se, at virksomheder, der har et samarbejde med erhvervsakademier, har en større beskæftigelsesvækst end andre virksomheder.

Potentialet for samfundet er stort. Tag bare et område som e-handel. Danmarks e-handelsunderskud er på et tocifret milliardbeløb. Simpelthen fordi udenlandske virksomheder er bedre til at sælge deres varer online til danskere, end danske virksomheder er til at sælge deres varer online. Alle taler også om big data, men faktisk ligger det store potentiale for mange SMV’er i at anvende deres mindre mængder data – såkaldt small data. Alt tyder på, at mindre virksomheder kan bruge small data til at udvikle webshops, der kan øge salget til eksisterende kunder, personalisere og forbedre kundernes værdi og oplevelser.

Det handler dog ikke kun om, at virksomhederne skal tage et ansvar. Som uddannelsesinstitution har vi også et stort ansvar. Derfor har vi sat et mål om, at alle studerende, der gennemfører en uddannelse hos os, skal blive digitale dimittender. Det vil vi bl.a. sikre gennem opkvalificering af undervisere, brug af learning analytics til at sikre endnu bedre match mellem vores dimittenders kompetencer og virksomhedernes behov og ved at tilbyde flere digitale leveranceformer som mikrolæring, som erhvervslivet efterspørger.

På samme måde som vi har et mål om digitale dimittender, bør Danmark også have et mål om, at alle danske SMV’er bliver digitale. Og præcis som regeringen tager initiativer, og vi hos erhvervsakademierne gør alt, hvad vi kan for at stille de rette kurser og samarbejder til rådighed, skal den enkelte SMV gribe i egen barm. 

Fra vores samarbejder med SMV’er over hele landet, ved vi alt om, hvor travle selvstændige erhvervsdrivende er. Men i Danmark er der bedre muligheder end måske noget andet sted i verden for at omstille sig digitalt. Så til SMV’erne vil vi gerne sige: Grib nu mulighederne! Sammen kan vi skridt for skridt revolutionere kulturen i danske SMV’er.

Af Charlotte Lundblad og Niels Egelund, hhv. bestyrelsesformand og rektorformand, Danske Erhvervsakademier.

BRANCHENYT
Læs også