Debat
0

Dansk økonomi er næsten verdensmester i produktivitet

Fra politisk side skal der fortsat være fokus på tiltag, der løfter produktivitetsvæksten herhjemme – både i den private og offentlige sektor.

Når det nu ikke kunne blive til et dansk verdensmesterskab i fodbold, så kan vi dog trøste os med at vi fortsat kandiderer til verdensmestertitlen i anden super vigtig disciplin – nemlig produktivitet.

OECD’s nye produktivitetsrapport viser således, at produktivitetsniveauet herhjemme befinder sig i den absolutte verdensklasse. Konkret kommer den danske timeproduktivitet (BNP pr. arbejdstime) ind på en hæderlig femte plads foran lande som USA, Tyskland og Sverige. På pladserne foran Danmark finde vi olieøkonomien Norge og skattelylande som Luxembourg og Irland. Altså lande hvor produktivitetstallene er kunstigt høje. Tager man de lande ud af ligningen, så er Danmark næsten verdensmester i timeproduktivitet. Der er kun Belgien, der lige og lige smyger sig forbi.

Det er bestemt en stor fjer i hatten til dansk økonomi, at vi nu er blandt verdens absolutte produktivitetselite. Det kan vi bl.a. takke industrien for, hvor særligt medicinalindustrien kan fremvise meget pæne produktivitetsniveauer.

Produktivitetstallene er dog alligevel ikke kun lutter lagkage. Det springer særligt i øjnene, at produktivitetsvæksten er aftaget mærkbart over de seneste årtier. Vi kan således kun fremvise en beskeden produktivitetsvækst på godt 1% i øjeblikket. Det er decideret pauvert i en historisk sammenligning.

Det hører dog her med til historien, at dansk økonomi er en del af generel tendens i den vestlige verden, hvor produktivitetsvæksten løbende er aftaget. En væsentlig del af forklaringen er her, at den lavproduktive servicesektor nu fylder en stadig større del af økonomien end tidligere. Der er kort og godt en tydelig tendens til, at servicesektorens andel af den økonomiske aktivitet stiger med velstanden. Det er dertil også vigtigt, at huske på at det er en del sværere at løfte produktiviteten, hvis man i forvejen er blandt de mest produktive i verden. Man kan så og sige ikke få nogen nemme lærepenge ved at se de andre lande over skulderen.

Det høje dansk produktivitetsniveau betyder derfor heller ikke, at vi kan tillade os at hvile på laubærerne. En fortsat produktivitetsvækst vil fortsat være en hovedkilde til øget velstand, og man bør derfor også være bekymret for den lave vækst vi ser i produktiviteten i øjeblikket. Det kan være et varsel om, at fremgangen i velstanden før eller siden bremser kraftigt op.

Fra politisk side skal der derfor også fortsat være fokus på tiltag, der løfter produktivitetsvæksten herhjemme – både i den private og offentlige sektor. Her skal man se bredt på skatte- og uddannelsessystemet. Dertil bør der være et løbende fokus på at produktiviteten i den offentlige sektor.

BRANCHENYT
Læs også