Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Socialdemokratiet flirter med EU-centralisme

Hvis vi følger Socialdemokratiets nye EU-linje, risikerer vi nemt at opbygge en stærk føderal ledelse, som tromler nationalstaterne over.

Otto Brøns-Petersen, analysechef i tænketanken Cepos.

Socialdemokratiets formand har i en kronik skitseret partiets EU-politiske linje. Mange ser den som mere skeptisk end hidtil. Men den rummer også risici for en meget mere centralistisk union end den, vi kender.

I den nye vision spiller skattepolitik en stor rolle. EU skal bekæmpe skattely, fastsætte minimumssatser for selskabsskat, indføre skat på finansielle transaktioner og lægge særskatter på amerikanske it-virksomheder. I forhold til EU-Kommissionen løber partiet en åben dør ind.

Den har længe ønsket sig større beføjelser på skatteområdet. Og den er sjældent sen til at forsøge at lægge sig i halen af populære dagsordener. Senest med et forslag om en afgift på plastic som svar på ophobningen i verdenshavene – selv om forureningen i alt væsentligt stammer fra lande uden for EU.

Traktaten sætter i dag snævre grænser for skattepolitikken i EU. Beslutninger om skat kan kun træffes enstemmigt. EU’s indtægter er stort set låst til de såkaldt ”egne indtægter”, som består af told samt en andel af medlemslandenes momsgrundlag og bruttonationalindkomst. EU råder altså ikke som f.eks. den danske stat eller den amerikanske føderale regering over skatter, som man bare kan skrue op for.

Dette konstitutionelle bånd er helt afgørende for, at EU ikke kan udvikle sig til en føderal magt som i USA. Dér sætter forfatningen i princippet snævre grænser for centralmagten, som kun må beskæftige sig med opgaver fra en positivliste.

Men med først overtagelsen af delstaternes gæld og siden adgangen til at udskrive især indkomstskat har den skabt sig en position, der rækker langt ud over, hvad forfatningens fædre havde tænkt sig. Det foregår bl.a. ved at belønne delstaterne økonomisk for politiske initiativer, som ikke tilhører det føderale ressort. Magten over skatteindtægterne giver den politiske magt.

Vi overser tit, at EU-traktaten på mange punkter er den amerikanske overlegen, navnlig når det gælder om at begrænse centralmagten. Det er her essentielt, at unionen ikke kan udskrive skatter (eller overtage medlemslandenes gæld, sådan som man med håndteringen af statsgældskrisen i euroområdet dog har bevæget sig i retning af).

Hvis man følger de socialdemokratiske overvejelser om en større skattepolitisk rolle for EU, er der en risiko for at gå i det amerikanske spor – også selvom det ikke i første omgang resulterer i flere frie indtægter til Bruxelles.

Hertil kommer så, at de konkrete socialdemokratiske forslag ikke er god skattepolitik. En særskat på amerikanske it-selskaber er reelt intet mindre end en told af den slags, præsident Trump kritiseres for – endda pakket ind i samme retorik om ”fairness”.

En minimumsselskabsskat er ikke i navnlig små landes interesse. Skat på finansielle transaktioner kan nok fremstilles som skat på upopulære banker, men rammer i sidste ende lønmodtagerne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.