Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Ingen kæmper hårdere for lavere skat end Liberal Alliance

Det er en borgerlig-liberal pligt at bekæmpe det danske skattetryk, mener Joachim B. Olsen. Derfor er han skuffet over Venstre.

Joachim B. Olsen, skatte- og erhvervsordfører for Liberal Alliance.

Efter næsten syv år som folketingsmedlem har jeg efterhånden lært, at der er få ting, som er givet på forhånd i dansk politik.

Én ting står dog mejslet i granit: Ligegyldig hvor høj skatten er, så vil venstrefløjen altid mene, at den er for lav. Ligegyldig hvor stor den offentlige sektor er, så vil venstrefløjen altid sige, at den er udsultet.

I et af verdens hårdest beskattede lande er det en pligt for borgerlig-liberale politikere at bekæmpe det høje danske skattetryk og gøre den offentlige sektor mindre. Det er en bunden opgave.

Der er naturligvis opgaver, som skal finansieres af fællesskabet, men der skal ikke opkræves flere skatter og afgifter end nødvendigt. Der skal være en balance, og den balance er i dag skæv. For der er en lang række uheldige konsekvenser ved den nuværende velfærdsstat, som vi bliver nødt til at tage hånd om.

Når vi taler om velfærdsstaten, så hører vi ofte om, at det skaber tryghed, sikkerhed og lighed. Men vi bliver også nødt til at se på skyggesiden: klientgørelsen, marginaliseringen, passiviteten, lavvæksten og kontrollen. Når man indkræver skat, så konfiskerer man borgernes penge. Ud over at frihedsberøve borgere så er det et af de absolut mest vidtgående indgreb i borgernes frihed og selvbestemmelse.

Mange danskere betaler i dag 56 pct. i skat af den sidst tjente krone. Det vil sige, at man i højere grad arbejder for staten, end man arbejder for sig selv. Vi glemmer også ofte, at den bugnende velfærdsstat har konsekvenser for det private initiativ og civilsamfundet. Den er med til at passivisere borgere og skubbe ansvaret over på staten.

Tag eksempelvis den kæmpe store gruppe af borgere, som er i dag parkeret på offentlig forsørgelse. Venstrefløjen mente engang – og mener stadig i et vist omfang – at det er et gode at holde danskere ude af arbejdsmarkedet. Sådan er virkeligheden bare ikke. Se, hvilke konsekvenser det har haft på generationer af indvandrere at være parkeret på offentlige ydelser. Se, hvilke konsekvenser det havde, da der var ubegrænset tid på dagpenge. Alt sammen har det været med til at marginalisere store grupper af samfundet. Det er skyggesider af den velfærdsstat, vi har i dag, og det burde alle borgerlige partier kæmpe imod.

Derfor er jeg også ærgerlig over at læse, at Kristian Jensen, Venstres finansminister, henover sommeren både har aflyst partiets ambitioner om nulvækst i den offentlige sektor og skattelettelser efter et valg. Jeg kan blot sige, at den ambition deler Liberal Alliance ikke. Vi vil som den liberale samvittighed ufortrødent fortsætte kampen for en mindre offentlig sektor. For hvis ikke man har ambitionen, så får man det heller ikke. I denne valgperiode har vi foreløbigt lettet skatter og afgifter for 23 mia. kr. Men vi skal videre end det! Der skal ganske enkelt være en bedre balance mellem den tid, folk investerer i deres arbejde, og de penge, de får ud af det. Liberal Alliance fortsætter ufortrødent kampen for lavere skat, en mindre offentlig sektor og mere frihed til danskerne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.