Debat

Derfor er Italiens økonomi også vores problem

Italiens økonomi er knap 10 gange større end Grækenlands. En italiensk gældskrise vil få voldsomme afsmittende effekter i resten af EU.

Indenrigsminister Matteo Salvini vil opfylde sine kostbare valgløfter samtidig med, at Italien respekterer EU’s budgetregler. Det er uvist hvordan, skriver investeringschef. Foto: AP/Riccardo Antimiani

Italien skaber atter overskrifter og uro på finansielle markeder. Man orker dårligt nyhedsdækningen om uansvarlig politisk ledelse, men det er vi nødt til at interessere os for. Italien bliver nemlig også vores problem, hvis udviklingen forsætter. Så er Italiens euromedlemskab i fare.

Italienske regeringer har det med at så tvivl om landets trængte økonomi, og den nye regering er ingen undtagelse. Aktuelt er der planer om at øge budgettet for 2019 og muligvis overskride EU’s budgetregler. EU vil formentlig give italienerne lidt snor uden og dermed udskyde problemet for en stund. Så længe væksten generelt er intakt i Europa, vil Italiens underliggende alvorlige problemer ikke for alvor vise sig.

Men problemet er ikke væk. Den dag Europa igen oplever recession, er landet efter årtiers fejlslagen politisk styring fra Rom slet ikke gearet til at stå imod den nedtur, der måtte komme.

Senest har Ligaens leder, vicepremierminister og indenrigsminister Matteo Salvini, udtalt, at man både vil opfylde sine kostbare valgløfter og samtidig respektere EU’s budgetregler uden at overtræde dem. Præcist hvordan er uvist. På de finansielle markeder er tilliden til Italien heller ikke overvældende.

Problemet for os andre i EU er, at Italien ikke er hvilket som helst land. Italiens økonomi er knap 10 gange større end Grækenlands. En italiensk gældskrise vil få voldsomme afsmittende effekter i resten af EU.

I Grækenlands tilfælde blev der sat hårdt mod hårdt, så selv en ret umulig regering måtte sande, at alternativet var værre og reformer nødvendige. Hvis EU kan handle tilsvarende i forhold til Italien, er det måske muligt at finde en løsning. Men overskrider Italien budgetreglerne, vil investorerne kræve en højere rente for at finansiere gælden.

Derfor er det påkrævet, at Italien slår ind på en anden og mere forsvarlig økonomisk kurs. Lidt ligesom Danmark gjorde i 1980’erne, da Schlüter-regeringen først droppede devalueringer som værktøj og siden låste kronen til D-marken og gennemtvang en række reformer for at genoprette tilliden til dansk økonomi. Italien har brug for det samme, fordi man er fuldbyrdet medlem af euroen og derfor afskåret fra at devaluere.

Når man lægger alle Italiens økonomiske problemer sammen, kan jeg ikke komme til anden konklusion, end at Italiens euromedlemskab er i fare. Fortsætter Italien den nuværende risikofyldte kurs med manglende økonomisk disciplin, kan de på sigt ikke være med i euroen.

Enten vil de finansielle markeder presse dem ud. Ellers får EU – trods den tunge politiske prestige i europrojektet – nok. Den tredje løsning er, at italienerne selv forlader samarbejdet, fordi omkostningerne simpelthen bliver uoverskuelige.

Eneste alternativ er, at der ud af det blå kommer en mirakelmager på banen. Men mirakelmagere dukker ikke bare op, så mon regering nummer 67, 68 eller 69 efter Anden Verdenskrig er i stand til at frelse Italiens økonomi? Næppe. Fortsætter Italien sin nuværende kurs, må de på et eller andet tidspunkt forlade euroen.

Af Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Læs også
Top job