Debat

10 år efter Lehman Brothers: Alle havde set det, som ingen kan forudse

Hvis nogen fortæller dig, at de ved, præcist hvor den næste krise rammer, så tro dem ikke.

Det er i disse dage 10 år siden, at Lehman Brothers blev symbolet på den efterfølgende finansielle krise. Det er vigtigt at lære af, men der er ikke rigtig noget af fejre. Mange vil gerne have en del af omtalekagen, men lad det være slået helt fast: Ingen forudså krisen, og det er helt normalt.

Forud for mandagens kollaps den 15. september 2008 var gået en weekend, hvor den generelle opfattelse var, at nok var investeringsbanken i problemer, men ikke værre end at det kunne løses. Bank of America, som dengang både var stor, stærk og med betydelige vækstambitioner, var tiltænkt at redde den skrantede bank. Og hvis ikke dem, ville den amerikanske centralbank, Fed, nok gøre det. Det skete som bekendt ikke.

Hos investeringsbanken Merrill Lynch kunne man også se situationens alvor. På deres astronomiske (u)balance var der også masser af aktiver, som både var svære at gøre op og sætte en rigtig pris på. Samtidig var der andre aktiver, som beviseligt var faldet meget i værdi.

For ikke at blive sorteper, og fordi der ikke var så mange andre stærke finansielle institutter at vælge imellem (J.P. Morgan havde allerede startet ballet ved at overtage Bear Sterns i foråret 2008 i et forvarsel om finanskrisen), tog Merrill Lynch beslutningen om at tilbyde sig til Bank of America (BoA).

BoA ville dermed hurtigt vokse, hvilket flugtede med bankens ambitioner. Derfor valgte de Merrill Lynch, og Lehman Brothers blev sorteper i den skæbnesvangre weekend. Da Fed samtidig ville undgå af være den uendelige økonomiske bagstopper og signalere et opgør med den såkaldte moral hazard, hvor bankerne påtager sig risiko uden reelt at hæfte for den, så blev den 15. september en skæbnedag.

Den weekends hændelser er i sig selv tankevækkende. Samtidig er det interessant, hvor mange som efterfølgende havde forudset, det ville ske. Det er efter min mening rent fatamorgana. Hvis nogen hævder, at de havde forudset det, skal der være nøjagtighed med i billedet.

Det er nemlig med forudsigelser af større økonomiske katastrofer, som med spil på rød/sort på casino. Du kan blive ved med at doble op, hver gang du har tabt, og statistisk set vil du vinde på et tidspunkt. Spørgsmålet er, om du har brugt alle dine penge, inden du ender med at vinde. Så kan det ligesom være lige meget.

Ingen har således efter min mening været i stand til at forudsige kriser nøjagtigt, hvilket er det afgørende. Jo mere du gætter, jo større er sandsynligheden for, at du på et tidspunkt vil ramme et eller andet. Lidt som hvis du skyder med et maskingevær og skyder tilstrækkelig mange salver afsted, så vil du nedlægge din modstander på et tidspunkt, men det gør dig ikke af den grund til en god skytte.

Kollapset i Lehman Brothers og den efterfølgende krise var udviklingen, som alle havde set komme, men ingen forudset. Her 10 år senere bliver der flittigt spurgt ind til, hvornår den næste krise kommer, og hvad der udløser den? Det første kan man give bud på; det sidste kan man kun gætte på. Hvis nogen siger, de ved det, så tro dem ikke. Ingen ved det nemlig.

Læs også
Top job