Argumenter preller af på Joachim B. Olsen
Vi ved ikke, hvor mange sekunder Joachim B. Olsen (LA) har brugt på økonomistudiet, som han kloger sig på. Men hans indlæg bærer præg af, at efteruddannelse kan være nyttigt, skriver fagbevægelsens fire cheføkonomer.
Hvis man fjerner skældsord, uforskammetheder og stråmænd fra Joachim B. Olsens (JBO) indlæg på Finans, så er der ærlig talt ikke meget indhold tilbage. Det er et klassisk eksempel på, at når man ikke har argumenter, så må man gå efter manden. Kønt er det sjældent, men det kan da være underholdende.
Vi vil ikke forholde os til JBO’s mange stråmænd, men blot endnu engang slå fast, at debatten om behovet for udenlandsk arbejdskraft er for unuanceret. Arbejdsmarkedet er ikke ved at bryde sammen.
Hverken udviklingen i beskæftigelsen, ledigheden, lønningerne eller arbejdsudbuddet indikerer, at der er udfordringer, der kalder på ændring af reglerne omkring udenlandsk arbejdskraft eller andre drastiske reformer. Der er derimod meget, som arbejdsgiverne selv kan og bør gøre: Rekruttere bedre og bredere, uddanne faglært arbejdskraft og bestræbe sig på at hæve produktiviteten.
Vi vil dog gerne luge ud i de værste misforståelser i JBO’s indlæg.
Det er ikke arbejdsmarkedet, der har begrænset væksten i de senere år, og det bliver det heller ikke i de kommende år. Udbuddet af arbejdskraft vil stige yderligere markant. Når JBO ikke vil tage vores ord for det, så kan han passende læse i regeringens seneste økonomisk redegørelse, hvor der på side 11 står ”Der er ikke opbygget væsentlige ubalancer eller opstået et uholdbart pres i økonomien, herunder på arbejdsmarkedet”.
Det fremgår endvidere på side 22, at regeringen har nedjusteret sit skøn for de kommende års lønudvikling. Det er heller ikke et tegn på et overophedet arbejdsmarked. Vi er tilsyneladende mere enige med regeringen i denne sag end JBO, der er formand for Finansudvalget og finansordfører i et regeringsbærende parti, er.
En anden åbenlys misforståelse er, at den strukturelle arbejdsstyrke og den strukturelle beskæftigelse er faste størrelser, der kan sættes to streger under. Det er de ikke. På side 137 i økonomisk redegørelse fremgår det, at regeringen skønner en højere strukturel beskæftigelse end tidligere. Faktisk mere end 20.000 personer. Vi vil endda gå så langt, at vi vil påstå, at økonomien har godt af at få testet sine kapacitetsgrænser i ny og næ. For det medvirker til at mennesker, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, bevæger sig ind og bliver en del af arbejdsfællesskabet til gavn.
JBO bekymrer sig for konkurrenceevnen og trækker paralleller til nullerne. Vi kigger også ganske hyppigt på konkurrenceevnen. Som en lille åben økonomi er det vigtigt. Men vi er i en helt anden situation end i nullerne – heldigvis. Konkurrenceevnen er »god«, fremgår det af Økonomiske Redegørelse, og DA’s lønstatistik viser, at den danske lønudvikling i mange kvartaler har ligget under lønudviklingen i udlandet.
Sammenholdes dette med de store overskud på betalingsbalancens løbende poster, så vidner det også om en konkurrencestærk dansk økonomi. Det mener Nationalbanken i øvrigt også.
Vi ved selvsagt ikke, hvor mange sekunder JBO har brugt på økonomistudiet, som han kloger sig på. Men hans indlæg bærer præg af, at efteruddannelse også i hans tilfælde kan være nyttigt. Hans indlæg den 20. september er vist mest udtryk for, at tomme tønder buldrer mest.