Debat

Inflation på en million procent

Man skal være stærk til hovedregning, hvis man lige skal forstå tallene, når der snakkes hyperinflation. Når først vi får sat procenter på, og priserne bare galoppere af sted, tumler nullerne nemt rundt i op til 48. potens.

I sidste uge trak Argentinas centralbankchef Luis Caputo sig efter bare tre måneder på posten. Foto: AP

Lige nu er der hyperinflation i Venezuela. IMF regner med, at den vil blive registreret som omkring en million procent med udgangen af 2018. Elefanten i rummet er selvfølgelig om Venezuela er et isoleret tilfælde.

Hyperinflation kan være stramt begrænset, men kan også sagtens smitte andre valutaer og finansielle systemer. Det er set før. Lige nu skæver markederne nervøst til Argentina, der har brug for en IMF-hjælpepakke på 57 mia. dollars – 364 mia. kroner. Pesoen har mistet 50 pct. af sin værdi i år, inflationen har rundet 40 pct. og i sidste uge trak centralbankchef Luis Caputo sig efter bare tre måneder på posten.

Han var den anden centralbankchef, der løb af pladsen i år. Venezuela er alene lige nu, men gennemlever en af verdens værste perioder af hyperinflation siden 2. verdenskrig. Regeringens forsøg på at sætte en prop i hullet er allerede overhalet af udviklingen. Præsident Maduro forsøgte at få lidt styr på det hele ved at barbere fem nuller af bolivaren og kalde den nye valuta sovereign bolivar. En udskældt dansk 1.000 krone seddel ville med sådan en manøvre være reduceret til 1 øre.

Men den ”nye” bolivar synker også som en sten. Nationalbanken er for længst holdt op med at udsende tal, men i øjeblikket fordobles priserne på ugebasis. Hyperinflation defineres som en månedlig inflationsrate på over 50 pct. igennem mindst 30 dage. Venezuela nåede dertil i november 2016, da priserne blev fordoblet hver 18. dag.

Historien indeholder omkring 60 beskrevne tilfælde af hyperinflation. I Danmark forbindes begrebet ofte med sammenbruddet i Tyskland i 1920erne. Men Tyskland kommer kun ind på fjerdepladsen på hyperinflationens globale Top-5 liste udarbejdet af BBC.

Historiens værste tilfælde fandt sted i Ungarn ved afslutningen af 2. verdenskrig. Det er her, man lige skal holde tungen lige i munden: I juli 1946 var inflationen i Ungarn på 41.900.000.000.000.000 pct. om måneden – det hedder 41,9 quadrillioner med et internationalt Anders And begreb. En nemmere metode til at forstå den type tal er at omsætte dem til de faktuelle prisstigninger.

I datidens Ungarn blev priserne fordoblet hver 15. time. Andenpladsen er relativt ny: Zimbabwe i 2008 med en fordobling hver 25. time. Fulgt af Jugoslavien med 34 timer under krigssammenbruddet i 1994. Tyskland i 1923 med 89 timer (3 dage og 17 timer). Top-5 afsluttes af Grækenland i 1944 med 102 timer (4 dage og 6 timer). Det holder op på et tidspunkt. Der findes løsninger. Succes kræver to forudsætninger.

Der skal etableres en ny valuta baseret på et fast aktiv. Det fundamentale problem er, at tilliden er væk. Den kan kun oprettes med de nævnte elementer. I Ungarn var det guld og forint. Zimbabwe kastede simpelthen håndklædet i ringen og opgav egen valuta. I dag er udenlandske valutaer som amerikanske dollars, sydafrikanske rand, euro, yen og yuan gangbar mønt.

Jugoslavien brugte guld og introducerede nye dinarer. Tyskland brugte landbrugsland som garanti og introducerede rentemarken som valuta. Grækenland blev stabiliseret i kraft af udenlandske lån. Venezuela har for så vidt forsøgt at bruge den medicin ved at bruge olien.

Men det har mødt to problemer: Olieindustrien ligger i ruiner, og regeringens politik om ultrabillig benzin til folket betyder, at den som underliggende garant er tæt på at være værdiløs. Den hårde men politisk kontroversielle kur er at sparke oliepriserne op på globalt niveau og bruge olien som fundament for en ny valuta. Den erkendelse er Venezuela ikke nået til endnu.

Før den bundfælder sig, er der ingen vej ud af krisen. Spørgsmålet er om Argentina - uden olie - har set skriften på væggen. Lige nu diskuteres seriøst en Zimbabwe (eller tidligere Ecuador) løsning, så Argentina ganske enkelt opgiver sin egen valuta og i stedet går over til amerikanske dollar. Det er heller ikke optimalt. Men når først tilliden skrider og hyperinflationen banker på, er der udsolgt på hylderne med optimale løsninger.

Læs også
Top job