Debat

Statsministerens åbningstale tyder på et tyndt politisk valgprogram

Det lugter af et folketingsvalg uden de store konkrete politiske forslag fra regeringen, men istedet en valgkamp baseret på luftige begreber om fællesskab, Danmark og samarbejde.

Forleden holdt statsministeren sin åbningstale, som markerede starten på det nye folketingsår og offentliggørelsen af regeringens lovprogram. Det bliver med garanti Lars Løkke Rasmussens sidste åbningstale i denne omgang, da han jo senest til næste sommer skal have udskrevet og afholdt folketingsvalg.

Der har allerede været sagt og skrevet meget om Løkkes tale, og mange har set talen som afsæt for en valgkamp, der skal sættes i gang inden alt for længe. Men hvis vi helt konkret kigger på hvilke ord, der går igen igennem talen, får man en fornemmelse af hvilke politiske budskaber, der bliver afgørende for Løkke og Venstre i den kommende valgkamp.

Det er overraskende nok ikke ord som sundhed, klima, udlændinge eller andre politiske fokusområder, der bliver nævnt hverken mest eller næstmest. De to ord, som Løkke nævner absolut flest gange, er ”Danmark” og ”fællesskab”. Danmark er topscorer med 41 gange. Fællesskab nævnes 22 gange. Ordet nævnes både alene og i sammenhæng med andre ord.

Danmark optræder i en række sammenhænge og sammen med flere budskaber. Løkke sagde bl.a.: ”Danmark er ikke et perfekt land, men det er et af bedste lande, der findes”. Og senere: ”Fællesskabet er Danmarks styrke. Og Danmark er stærkt”.

Fællesskab nævnes både i forbindelse med Danmark og udlandet: ”Vi skal skabe et stærkt fællesskab", "Danmark skal være lukket for dem, der ikke vil fællesskabet" og "skal vi holde fællesskabet levende, må vi have viden om hinanden”. Desuden nævnte statsministeren "rigsfællesskabet" et par gange.

Den røde tråd i åbningstalen var altså at sætte fokus på, at vi i Danmark har et unikt fællesskab, som der skal værnes om. Løkke undgik dermed også at gå i dybden med specifikke politikområder eller komme med konkrete forslag, som kunne skabe kritik fra oppositionen eller kommentatorer. I stedet holdt han fast i to halvabstrakte begreber, som ingen kan være uenige i. Samtidig kunne statsministeren tale sig ind i en evigt aktuel integrationsdebat ved at bruge netop ordene Danmark og fællesskab.

De to ord betød også, at Løkke indirekte talte om et af de temaer, der optager Dansk Folkeparti mest, nemlig at vi i Danmark har et stærkt fællesskab, der skal værnes om.

Top 10 mest anvendte ord:
Danmark x 41
Fællesskab x 22 (i sammenhæng med andre ord)
Regeringen x 22
Verden x 20
Bedre x 19
Sundhed x 15 (I sammenhæng med andre ord)
Indsats x 14
Klima x 10 (I sammenhæng med andre ord)
Sygehus x 11 (I sammenhæng med andre ord)
Samarbejde x 5
Læs også
Top job