Debat
0

Drop nej-hatten: Robotter skaber langt mere velstand, end de kvæler

Vi hører gang på gang om de mange job, som vil forsvinde i takt med den teknologiske udvikling. For nylig slog World Economic Forum fast, at ny teknologi kommer til at skabe langt flere job, end den fjerner. Det bør vi i Danmark fokusere meget mere på, så vi får del i udviklingen.

Frasen om, at robotterne kommer og tager vores jobs er efterhånden blevet gentaget så mange gange, at de færreste sætter spørgsmålstegn ved, om det passer. Men i september udgav World Economic Forum en rapport, som bringer nye og nødvendige nuancer ind i debatten om teknologiens betydning for fremtidens arbejdsmarked.

Rapporten peger på, at den teknologiske udvikling og automatisering ganske rigtigt kommer til at koste i omegnen af 75 millioner job på verdensplan frem mod 2022, men prognosen viser samtidig, at teknologien i samme periode vil skabe 133 millioner nye arbejdspladser. Selvom der er tale om estimater, er konklusionen rimelig klar: Den teknologiske udvikling kommer til at skabe flere job, end den afvikler – og robotterne er ikke vores fjender, men vores venner.

Alligevel oplever jeg, at vi i Danmark taler mere om de arbejdspladser, som forsvinder, og mindre om dem, som bliver skabt. Det er paradoksalt, hvis vi forholder os til, at omkring 65 pct.af de børn, som starter i skole i dag, får job som slet ikke eksisterer endnu. Med andre ord: Rigtig mange af de nye arbejdspladser, som opstår med teknologien, er nogle, som vi slet ikke kender til. Derfor bør vi bruge tid på at forstå de nye behov og udvikle uddannelserne og kompetencerne.

Anvendelsen af ny teknologi kræver eksempelvis medarbejdere, som arbejder aktivt med at forme relationen mellem mennesker og maskiner. Ellers risikerer vi, at den ikke hviler på det rette moralske og etiske fundament. Og den kræver medarbejdere, som kan spotte mønstre og anvende de enorme mængder realtidsdata, som virksomheden opsamler med de intelligente teknologier.

Det er afgørende at forstå, at de job, der bliver skabt, er grundlæggende forskellige fra dem, som forsvinder. Mens automatiseringen typisk rammer såkaldte single skillset job, er de nye job kendetegnet ved, at de kombinerer teknologisk indsigt og humanistisk forståelse eller kreativ indlevelse. Vi får i stigende grad brug for medarbejdere, som kan bygge bro mellem teknologien og de mennesker, som den er til for; borgere, patienter og slutbrugere.

Vi taler om STEM-uddannelser i forbindelse med fremtidens kompetencebehov, som dækker over science, technology, engineering og math. Og det er super vigtigt, at vi får flere unge inspireret til at søge i den retning. Men måske der i fremtiden skal tilføjes et A for Arts, som omfatter de humanistiske discipliner, så vi kommer til at tale om STEAM. Fremtidens job vil netop gå på tværs af traditionelle discipliner og kombinere dem på utraditionel vis – og stille krav om kreativitet og problemorienteret tænkning.

Derfor skal vi ikke lade os begrænse af, hvad vi ved og gør i dag. Det kræver øvelse. Især fordi mange af de job og muligheder, som teknologien vil skabe, rækker ud over vores forestillingsevne. Måske er det netop derfor, vi taler mere om de arbejdspladser, som forsvinder, end dem, som kommer til. Det er ganske enkelt lettere at forholde sig til.

Ikke desto mindre bliver vi nødt til at fokusere på mulighederne – og på de kompetencer, der vil være nødvendige i fremtiden. Vi skal vænne os til, at vi skal uddanne os gennem hele livet, hvis vi skal finde vores plads mellem robotterne og få mest muligt ud af samspillet med dem.

Få de seneste erhvervsnyheder med vores nyhedsapp
BRANCHENYT
Læs også