Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Jyske elkonger kæmper for at bevare magten

Kommentar: Den store fusion mellem SE og Eniig er et defensivt træk for at fastholde monopolforretningen. Det er samtidig et modtræk mod TDC’s nye strategi.

Det bliver Niels Duedahl, nuværende topchef i SE, der skal fronte den store jyske el-fusion. Han er kendt som en ihærdig imperiebygger, og selv om det er en ligeværdig fusion, byder han på Twitter Eniig velkommen "i familien".  
Foto: Joachim Ladefoged Foto: Joachim Ladefoged

Det kan sagtens ligne den mest oplagte sammenlægning i dansk erhvervsliv. De to jyske energiselskaber, SE og Eniig, fusionerer og bliver en uantastelig magtfaktor i både den danske elsektor og teleindustrien. Med 700.000 andelshavere, over 1 million tv- og internetkunder, en årlig omsætning på 8 mia. kr. og en egenkapital på 18 mia. kr. får Norlys, som det nye selskab skal hedde, nogle helt andre stordriftsfordele at konkurrere ud fra. Fusionen skal ikke mindst sælges på at komme kunderne, andelshaverne, ejerne til gode.

Men det er ikke drivkraften bag fusionen. Det handler om magten over kritisk infrastruktur i Danmark, hvor elnettet er den tungeste, selv om elselskabernes investeringer i fibernet også skal tælles i milliarder. Infrastruktur og især infrastruktur med monopolret er en ualmindelig god forretning, som det er værd at kæmpe indædt for. To hændelser i år står til at ændre spillereglerne for de danske, ofte andelsejede, el-selskaber. ..

BRANCHENYT
Læs også