Debat
0

Kritisk dansk infrastruktur skal forblive forbrugerejet

Ejerskab af kritisk infrastruktur betyder noget. Andelsselskabet kan sikre, at kritisk infrastruktur forbliver på danske, forbrugerejede hænder, skriver direktør for energigiganten SEAS-NVE.

Foto: Thomas Borgberg.

Ørsted har sat sin elforretning, Radius, til salg, og den 23. oktober kunne jeg i Finans læse det synspunkt, at det ikke har betydning, hvilke hænder, ejerskabet ender på. Det er jeg absolut ikke enig i. Det er vigtigt, at vi som samfund er vågne, når det kommer til ejerskabet af kritisk dansk infrastruktur. For det er jo præcist, hvad elnettet er.

SEAS-NVE er et andelsejet selskab. Vi er ejet af 390.851 sjællandske andelshavere. Som andelsejet selskab er det vores fornemmeste opgave at sikre vores kunders og andelshaveres interesser.

Lige adgang til kritisk infrastruktur er afgørende for at leve et moderne liv. For 100 år siden var el forbeholdt de få. I dag har vores andelshavere strøm i stikkontakten i 99, 99 pct. af tiden – døgnet rundt. Det er rekordniveau, også internationalt. Det vil vi fastholde, og derfor investerer SEAS-NVE i elnettet, og i anden kritisk infrastruktur som ladenetværk til elbiler og fibernet til fremtidssikret internet.

Som andelsejet selskab skal vi udelukkende varetage vores kunders og andelshaveres interesser. Der er ingen aktionærer, kapitalfonde eller andre, der skal have en del af kagen. Den økonomiske gevinst, der alt andet lige også er ved at drive og udvikle elnettet i Danmark, bliver i et forbrugerejet selskab investeret i lokalområdet i form af vækst og arbejdspladser og nationalt i form af grøn omstilling og digitalisering. Gevinsten ryger tilbage til fællesskabet, idet synergier og effektiviseringer kommer kunderne til gode i form af lavere priser.

Ejerskab har også en sikkerhedspolitisk dimension. Cybertrusler er rykket helt ind i vores vitale infrastruktur – i din og min stikkontakt. Forsvarsministeren har senest sammenlignet truslen med egentlig militær krig. Adgangen til elnettet og personlige data skal forblive på danske hænder, for sådan beskytter vi begge dele bedst. 

Vi har gennem de seneste 100 år vist, at et forbrugerejet selskab som SEAS-NVE kan forvalte et infrastrukturmonopol effektivt og med en sikkerhed og priser, der er til gavn for forbrugerne. Vi har konsolideret og effektiviseret for milliarder, samtidig med at vi har leveret sikkert og stabilt. Og selvfølgelig skal den økonomiske værdi, der skabes, kanaliseres tilbage til fællesskabet bag selskabet. Det er hele grundtanken i andelsselskabet, som også i fremtiden er den bedste ejer af kritisk infrastruktur.

Af Jesper Hjulmand, adm. direktør i SEAS-NVE.

BRANCHENYT
Læs også