Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Direktør for konkurrencestyrelsen: Fusioner kan gavne forbrugerne

Vi griber kun ind over for fusioner, der svækker konkurrencen betydeligt, skriver direktør for konkurrencemyndighederne.

Artiklens øverste billede
Jakob Hald, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Foto: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Konkurrencemyndighederne skal træffe de rigtige afgørelser til gavn for forbrugerne. Det vil sige afgørelser, som i overensstemmelse med konkurrencelovens regler fremmer konkurrencen, så vi alle kan få glæde af lavere priser, større udvalg og blomstrende innovation.

Det gælder også fusionskontrollen, hvor vi afgør, om fusioner skal godkendes eller forbydes. Jyllands-Postens debatredaktør Magnus Barsøe har i en kommentar om vores fusionskontrol beskrevet os som »tandløse«, mens vi i samme medie fik betegnelsen »bidsk« i september. Bidsk eller tandløs? Det afgørende for os er, at vi træffer de rigtige afgørelser for virksomheder og forbrugerne i overensstemmelse med den lovgivning, som vi skal håndhæve. Og det gør vi.

I øvrigt ligger de danske konkurrencemyndigheders fusionskontrol helt på linje med både EU-kommissionens. Vi bruger de samme metoder, har stort set identisk lovgivning og andelen af fusioner, som vi griber ind over for, er stort set den samme.

Der er fusioner, som ikke gør markederne mindre velfungerende, end de allerede er. Det gælder for eksempel de fusioner, som Magnus Barsøe nævner, Molslinjen/Danske Færger, Jyske Bank/BRFkredit og Danica Pension/SEB. Vi kan og skal kun gribe ind over for en fusion, hvis det er selve fusionen, der er årsag til, at konkurrencen hæmmes betydeligt.

Omvendt er der også fusioner, som hæmmer konkurrencen betydeligt, og som vi derfor skal forbyde. I løbet af de seneste år er flere fusioner godkendt med tilsagn om konkrete ændringer, som fjerner vores bekymringer. Flere fusioner er også blevet aflyst sent i forløbet, formentlig fordi der var udsigt til, at de ikke umiddelbart kunne godkendes. Det gælder Stofa/Canal Digital Danmark, Danish Crown/Tican og JP/Politikens Hus/Børsen, som parterne aflyste langt inde i vores sagsbehandling.

Vi kan og skal kun gribe ind over for en fusion, hvis det er selve fusionen, der er årsag til, at konkurrencen hæmmes betydeligt

Jakob Hald, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Fusioner kan være gavnlige for Danmark og danske forbrugere, for eksempel hvis de skaber stordriftsfordele og andre effektiviseringsgevinster. Men de kan også være skadelige, hvis de hæmmer konkurrencen betydeligt, og så griber vi ind.

Vi er ikke sat i verden for at forhindre fusioner. Vi er sat i verden for at sikre effektiv konkurrence til gavn for forbrugerne og for væksten i Danmark. Derfor griber vi kun ind overfor fusioner, der svækker konkurrencen betydeligt, og hvor der ikke er fusionsspecifikke gevinster, som opvejer de konkurrenceskadelige effekter for forbrugerne.

Markedsandele er kun et blandt mange elementer, vi kigger på. Afgørelser om fusioner er altid en konkret vurdering, fordi produkter, kunder, konkurrenter, markedsdynamik og mange andre forhold er forskellige. Det er blandt andet derfor, at det nogle gange kræver omfattende undersøgelser, før vi kan vurdere fusionens betydning for konkurrencen.

Når vi vender tommelfingeren op eller ned i forhold til en fusion, så bygger vores afgørelse alene på fakta og analyser af markedet. Det er grundlaget for at træffe rigtige afgørelser i forhold til forbrugerne.

Af Jakob Hald, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.