Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Sørme. Nu leger det digitale Danmark doktorleg igen

De ville undersøge, om digital post faktisk sparer en milliard kroner om året. Men det kunne de godt glemme.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Hvis du engang har været barn, kan du huske nogle lege, hvor den ene af jer skulle holde døren, og den anden råbe »Vi laver ikke noget«, hvis en voksen pludselig bankede på. Det hed doktorleg, hvor jeg kom fra. Hos dig hed det måske noget andet. Kernen er, at man var 4-5 år, og de voksne skulle ikke vide noget.

Alt er godt fra et psykologisk perspektiv, hvis man leger den slags lege i børnehavealderen. Det er mere problematisk, hvis man er midt i 50’erne. Så virker det noget sært at råbe »Vi laver ikke noget« og holde døren, hvis en voksen banker på.

Det var ikke desto mindre reaktionen, da juristernes og økonomernes blad for nylig prøvede at få svar på, om det faktisk har givet en besparelse på en milliard kroner om året at indføre digital post. Hvis du kan huske 4-5 år tilbage, kan du måske huske de massive kampagner for digital post. Løftet var, at digital post ville give det offentlige en besparelse på en milliard kroner om året. Punktum.

Nu kommer baggrunden for sagen. Og doktorlegen.

Da Digitaliseringsstyrelsen i juni 2016 vil undersøge, om digital post så rent faktisk har givet den besparelse, som myndighederne har stillet skatteborgerne i udsigt, nægter Kommunernes Landsforening (KL) at åbne døren. Kommunerne vil simpelthen ikke ud med sproget. Det er ellers kommunerne, der efter prognosen skulle indkassere over halvdelen af gevinsten. Men nej. Selv om Digitaliseringsstyrelsen beder KL samarbejde om en uvildig evaluering, og selv om Rigsrevisionen har kritiseret, at der ikke følges op på offentlig digitalisering, nægter KL at medvirke til at få undersøgt, om digital post faktisk sparede den milliard kroner om året, som var løftet. KL’s afdeling for Digitalisering og Borgerbetjening holder døren og råber »Vi laver ikke noget«, da de voksne banker på.

Nu kommer der en gætteleg: Hvor mange lande i verden, ud af de 193 som FN kan tælle til, tror du har indført tvungen digital post? 1? 4? Eller 18?

Det rigtige svar er: Ét land. Danmark. Eller sagt på en anden måde: Ingen af de 192 andre lande i verden har valgt at følge Danmarks eksempel. Eller sagt på en tredje måde: Danmark er ikke de første. Danmark er de eneste.

Set fra sidelinjen kunne doktorlegen godt ligne en halv tilståelsessag. Det digitale posteksperiment, som blev indført i 2014, sparer måske ikke en milliard kroner om året. Måske koster det en milliard kroner.

Danmark er en nation af mennesker, der ikke stiller spørgsmål, hvis køleskabet er fyldt, og der er varme på radiatoren.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det finder vi aldrig ud af. For Danmark er en nation af mennesker, der ikke stiller spørgsmål, hvis køleskabet er fyldt, og der er varme på radiatoren. Vi undrer os ikke engang over ulandene omkring os. Som for eksempel Sverige. Her bruger de fortsat breve, når de henvender sig til borgerne. Til 6,50 kroner i porto pr. stk. I Danmark skal der 27 kroner på kuverten.

Nej - der er overhovedet ikke noget i vejen med at udråbe sig selv til landet, der vil være digitalt førende i verden, og skrue øredøvende højt op for lyrikken om det lykkeland, der venter. Men vil du høre en hemmelighed? De har samme strategi i Sverige og Norge. Og i Norge vil de sætte oliemilliarder bag ordene.

Faren ved at holde døren og råbe, »Vi laver ikke noget«, er, at de voksne på et tidspunkt synes, at legen simpelthen har varet længe nok. Nu vil de vide, hvad der foregår. Hvis døren så stadig blokeres, mister de tilliden til, at børnene kan forvalte at lege uden opsyn.

Digitalisering er ustoppelig. Ligesom globalisering. Globalisering har skabt nye vindere og ufattelige værdier. Men også skabt millioner af mennesker, der ikke blev vindere. De har stemt Storbritannien ud af EU, og en frihandelsmodstander til magten i USA. I mistro til lukkede døre, uigennemskuelige processer og magthavere, der så udviklingen gennem vindernes briller.

Så, uden sammenligning, digitalister: Få nu åbnet den dør. Doktorlegen er slut.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.