Debat

Elendigt opkøb trykker NKT-aktien i bund

NKTs opkøb af kabelaktivitetner i 2016 er blandt de dårligst timede opkøb i nyere tid

I 2016 meddelte industrivirksomheden NKT, at de havde opkøbt kabelaktiviteter inden for højspænding. To år senere er det svært at komme til en anden konklusion, end at købet var en historisk mistiming.

Analytikere og investorer spekulerede for år tilbage i, at en opsplitning af det daværende konglomerat NKT Holding kunne ske på flere forskellige måder. Nilfisk burde gå børsnoteringsvejen, lød det. Det spændende og uvisse var, hvad der skulle ske med Cables og Photonics?

De fleste regnede med et frasalg af sidstnævnte og en udlodning til investorerne. Som tiden gik, blev afskibningen af kabeldelen sværere og sværere. I dag synes det at være sikkert, at der manglede købere, som var villige til at betale den ønskede pris. Uden et stort checkhæfte fra en køber, blev det tid til at selv at gøre noget. NKT besluttede at tage kablerne under armen og annoncerede i efteråret 2016, at de for en pris på 836 millioner euro eller ca. 6,2 mia. overtog ABBs kabelaktiviteter.

Siden dengang er der sket for lidt. Ordrene har været for få, og selv om NKT hævder og givetvis også har ret i, at de fortsat får deres fair andel af de kontrakter, der er, er det bare ikke nok. Kabelproduktion oser af investeret kapital, som står arbejdsløs hen og destruerer værdi en masse.

I Karlskrona kører fabrikken på omtrent 50 pct. nedsat kapacitet. Det er ikke den eneste, men en stærkt medvirkende grund til at afkastet af den investerede kapital er milevidt fra målsætningen på 13 procent. Vi står med et femårsgennemsnit på omkring seks procent, og selv i de bedste år er man ikke i nærheden af målsætningen.

Aktuelt er aktiemarkedsværdien faldet til blot to mia. kr. - inklusive opkøbet fra ABB på 6,2 mia. Aktiekursen er styrtdykket fra en top omkring kurs 300 ved årsskiftet til 75 her og nu. Meningen med opsplitningen af NKT Holding har givetvis været at tydeliggøre værdier. Det er dog ikke lykkes og den samlede værdi af NKT, og Nilfisk ligger i dag markant under, hvad der var tilfældet for 13 måneder siden.

God ledelse kan gøre en forskel. Dårlig ledelse kan gøre det samme – bare med negativt fortegn. Når der ikke var nogen, som var interesserede i at bide til bolle til prisen på NKTs kabelaktiviteter, skyldes det formentlig, at alle andre havde en anden opfattelse af markedsudviklingen, og hvad aktiverne skulle koste. Opkøbet ligner et af de seneste års dårligst timede vækstkøb.

Læs også