Tysk topchef storroser Danmark. Men ikke Inger Støjbergs lagkage
Danmark fungerer bare. FLSmidths tyskfødte direktør mener, at danskerne burde være begejstrede.
Thomas Schulz har formentlig ikke nogen mening om, hvem dansk erhvervsliv vil være bedst tjent med som formand for Venstre efter Lars Løkke Rasmussen. Den tyskfødte direktør for entreprenørvirksomheden FLSmidth havde garanteret ikke tænkt i de baner, da han storroste Danmark og den danske velfærdsmodel i et interview med Finans. Han nævnte bare en lagkage.
Thomas Schulz har boet i seks lande, inklusiv opvæksten i Sydtyskland, og har en lang international karriere bag sig, der siden 2013 har haft base i FLSmidths hovedsæde i København. Thomas Schulz har altså noget at sammenligne med, når han giver et land kokkehuer. Læg oven i at den tyske direktør ikke bare skvaldrer plusord af sig. Som den slags interviews ind i mellem render ud i. Udenlandske notabiliteter sanser hurtigt, at de bare skal rive høflighedsfraser af sig, til der bliver sagt stop, og for troværdighedens skyld tilføje et enkelt mindre kritikpunkt ved verdens bedste land. For eksempel vejret i november. Den model er ingen kommet galt afsted med.
Men Thomas Schulz er anderledes. Han hæfter sig ved, at Danmark fungerer. Sundhedssystemet, for eksempel. Og det sociale sikkerhedsnet. Hvilket er praktisk, fremhæver han, for så kan man som topchef koncentrere sig om opgaven. At lede sin virksomhed. Og tonen holder, da Thomas Schulz tilkendegiver sin mening om det verdensberømte høje skattetryk. Han klager ikke. For han synes, at man får meget for pengene. Danskerne burde være begejstrede.
Fri bevægelighed over grænser og kulturel åbenhed er ikke længere politiske vindersager. Det har erhvervslivet måske ikke helt opdaget.
Men det begynder for alvor at lugte af ny bil, da FLSmidth-direktøren peger på, hvad han ikke er imponeret af ved Danmark. Her ved enhver, at der er fare for isslag. Det stopper ikke tyskeren.
Thomas Schulz peger på et par initiativer fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg. For som han siger: Ude i den store verden fik man det indtryk af hendes smykkelov, at man i Danmark beslaglægger fattige flygtninges smykker ved grænsen. Og Inger Støjbergs lagkage med 50 lys for hver stramning af udlændingelovene ”gav heller ikke goodwill til Danmark”. De to sager har ifølge FLSmidt-direktøren ”virkelig solgt Danmark dårligt ude i verden”. Derudover beklager han, at FLSmidth-medarbejdere, der finder en ægtefælle, mens de er udstationeret, har vanskeligheder ved at få familien med hjem til Danmark.
Den tyske topchef har et interessant budskab: Betragt ikke symbolske politiske handlinger – som en udlændingestramnings-lagkage – som slag i luften og harmløs leg. De har en pris. Og tro ikke, at verden studerer de finere detaljer i, hvem initiativerne skal holde ude, og hvem Danmark fortsat vil lukke ind. Verden aflæser, at Danmark nu gør endnu mere for at holde fremmede ude. Punktum.
Hvad Thomas Schulz også – måske ufrivilligt - blotlægger, er, at en afgrund er opstået mellem erhvervslivet og Europa. Fri bevægelighed over grænser og kulturel åbenhed er ikke længere politiske vindersager. Det har erhvervslivet måske ikke helt opdaget. At dem, der forvalter nøglerne til magten i store dele af Europa, har et andet værdisæt. Her kan Thomas Schulz og andre internationale topledere eventuelt begynde med at studere, hvem der har de afgørende mandater i Danmark og Sverige, hvor de politiske vinde bærer hen i Tyskland, og hvad Brexit fortæller om det europæiske projekt.
For at bruge Thomas Schulz’ terminologi har erhvervslivet været ”virkelig dårlig til at sælge åbenhed og globalisering til de europæiske befolkninger”. Derimod har smykkelove og udlændingestramnings-lagkager solgt godt de seneste år. Her kunne en anden fortælling begynde. Lang. Om konsekvenserne af, at erhvervslivet tænker mere og mere globalt, mens befolkningerne og deres politikere tænker mere og mere nationalt. Den fortælling har de en del bøvl med i erhvervslivets store organisationer.
Men hatten af for Thomas Schulz. Tænk at man kan være så elskværdig og så klar i spyttet. På én gang.
Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.