Debat

Bør danskerne uddannes i at købe ind i banken?

De seneste nye finansielle regler lader til at bide med gummerne i forhold til at få danskerne over i bedre løsninger.

Hvordan får vi danskerne til at være mere kritiske, når de investerer og køber ind i banken? Den debat vil jeg gerne invitere til. Jeg håber, at både branchen og forbrugerrepræsentanter vil være med – og medierne, selvfølgelig.

I årevis har jeg og andre uafhængige rådgivere dokumenteret, at de danske investeringsforeninger giver lavere afkast end helt sammenlignelige store udenlandske aktie- og obligationsfonde, de såkaldte ETF’er. Omkostningerne er simpelt hen for høje i de danske bankers investeringsforeninger. Men folk bliver alligevel ved med at sætte deres penge i dem, og ofte uden at vide det, da de har sat bankerne til at forvalte deres formuer.

De seneste nye finansielle regler lader til at bide med gummerne i forhold til at få danskerne over i bedre løsninger. Et eksempel er et provisionsforbud. Her har nogle banker flyttet kunderne fra investeringer med provision, der nu er forbudte, over i andre produkter, der stadig udløser provision. Det var vel næppe intentionen med et provisionsforbud, at banker flytter rundt på kundernes penge, så banken stadig modtager provision.

Investering er komplekst. Det er en af hovedårsagerne til, at det lader sig gøre for banker at holde kunderne i dyre produkter trods provisionsforbud, hvor målet har været at skabe gennemsigtighed og fokus på omkostninger. Når sektoren snor sig uden om lovgivningen, er det måske tid til at erkende, at der skal andre midler i brug. Måske staten burde træde til på anden vis.

Eksempelvis tilbyder staten danskerne hjælp til at spise sundt og motionere. Hvad nu hvis staten også tilbyder danskerne hjælp inden for investering, så de ikke hopper på de dyre løsninger og lærer at gennemskue, hvad det egentlig koster i bankernes komplekse løsninger?

Jeg er klar over, at der allerede er en del offentlige tilbud, men vi har altså et problem: Langt de fleste af danskernes penge bliver investeret dyrt og ineffektivt i bankernes investeringsløsninger. Jeg tror på, at uddannelse af danskerne vil hjælpe. Uddannelse i at købe fornuftigt ind i banken, selvom det burde være overflødigt.

Der ligger lige nu milliarder af kroner i investeringsforeninger, som gennem årtier har givet lavere afkast end deres sammenligningsindeks. Alligevel bliver det ved.

På andre markeder har man fået prisportaler og søgemaskiner, som sammenligner priser – på alt fra flyrejser til bøger og hovedtelefoner. Men ikke på investering. Hvorfor ikke? Branchen vil ikke helst fortælle om priser og omkostninger.

Så mit spørgsmål er: Hvordan får vi uddannet danskerne til at købe fornuftigt ind i banken? For det går jeg da ud fra, at de fleste ønsker.

Læs også
Top job