Debat

Alarmen er gået i de danske bestyrelseslokaler

Kommentar: 2018 bør være et kærkomment vendepunkt for erhvervslivet. En falmet troværdighed og tabt politisk goodwill kan kun rettes op med en offensiv investering i samfundsansvar og forretningsetik.

Ingen erhvervsledere har ønsket at være i den nu afgået bestyrelsesformand i Danske Bank, Ole Andersens sko i 2018. Det viser, at selv de mest erfarne og kompetente bestyrelsesmedlemmer i Danmark kan tage grueligt fejl og få kontrakten med det omkringliggende samfund galt i halsen.  
Foto: Claus Bech

Hvidvask er blevet kåret til årets ord i Danmark. Netop skandalen med Danske Banks manglende kontrol over sin etiske filials omgang med mistænkelige transaktioner tilbage i årene op til 2015 hugger på alle måder dansk erhvervslivs udfordring i fremtiden ud i granit. License to operate. Der er - selv om de fleste måske ikke har været bevidste om det - en kontrakt mellem virksomheder og samfund. Virksomheder skal opføre sig ordentligt og ansvarligt for til gengæld at få adgang til eksempelvis uddannet arbejdskraft og en infrastruktur, der sikrer virksomhedsdriften en høj grad af lovmæssighed og forudsigelighed. Det er ingen selvfølge i andre dele af verden.

Hvidvasksagen har haft store konsekvenser for Danske Bank, dets topledelse, medarbejdere og aktionærer. Det er ikke en almindelig krise. Det er en fundamental krise, der i værste fald kan true bankens uafhængighed. Det er et varsel om, hvor store kræfter der er i spil, når omverdenens tillid svigtes groft. Det er kommet bag på den finansielle verden i Danmark, der desperat forsøger at finde en ny vej til den nødvendige dialog med sine mange interessenter. Forretningsetik og samfundsansvar har i 2018 fået en anden dybere og mere alvorlig lyd...

Læs også
Top job