Debat

Kapitalfond ude af dansk it-klemme: Japanere gjorde det umulige salg muligt

Kommentar: En langsigtet asiatisk teknologikæmpe var, hvad der skulle til for kapitalfonden Advent for at komme ud af sin smertefulde danske hovedpine.

Topchef Eva Berneke kan ånde lettet op. De nye ejere af KMD er fra et demokratisk land, tænker langsigtet og kender IT-industriens udfordringer. 
Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Selv efter seks års ejerskab under en stor international kapitalfond var KMD, det tidligere Kommunedata, endnu ikke klar til at blive solgt. En børsnotering i løbet af tre-fem år lå i kortene tilbage i 2012, da Nets’ medejer Advent overtog KMD fra en anden kapitalfond EQT, der havde købt det forhenværende monopolselskab af de danske kommuner. Prisen var svimlende 6-7 mia. kr., men nu skulle KMD både ekspandere ind i det private marked og til de øvrige nordiske lande. Liberaliseringen af markedet for it-systemer til det offentlige blev anset for en håndterbar risiko.

Det er slet, slet ikke gået, som de ellers succesfulde finansielle troldmænd havde håbet på. Problemerne kom fra især tabet af offentlige kunder og ikke mindst det ene slagsmål efter det andet med de offentlige kunder, der trods alt havde valgt KMD som leverandør af ofte meget samfundskritiske it-systemer. De blev beskyldt for at være stærkt forsinkede, for ringe og dermed for dyre i drift. En ellers solid indtjening røg i vasken, da der på den ene side skulle ryddes op og investeres i bedre service i den store kerneforretning og på den anden side ekspanderes via især opkøb til Norge og Sverige og via nye ordrer fra private virksomheder. ..

Læs også