Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hvis Caroline Wozniacki er dansker, er jeg konge af Skotland

Erhvervsfolk, hold godt øje: Skattebetaling og danskhed kan blive årets hotteste tema.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Hvis hjernen er begyndt at fungere igen efter boblebadet nytårsaften, er her en slags sudoku. Mest for erhvervsfolk, men andre må også gætte med. Opgaven går ud på at definere, hvornår man er dansker.

Sagen kort: Da Venstre-veteranen Bertel Haarder for en uges tid siden blev interviewet om moral og samfundssind, sagde han, at han ”ikke kunne drømme om” at indstille Caroline Wozniacki til prisen som ”Årets Dansker”. Gerne som Årets Sportsnavn. Men ikke som Årets Dansker.

Bertel Haarders begrundelse er, at Caroline Wozniacki ikke betaler skat i Danmark. De seneste 10 år har hun haft adresse i Monaco, hvor skatten er nul. Tennisinteresserede vil derudover vide, at Caroline Wozniackis arbejdssprog er polsk – polsk er det sprog, hun taler med sin træner – og at hendes kommende ægtefælle er amerikansk.

Venstre-politikerens udtalelser fik straks erhvervsmanden Lars Seier Christensen op i det blå felt. Han kaldte det ”ynkeligt” af Bertel Haarder at koble danskhed sammen med, om man betaler ”tårnhøje skatter i Danmark”. Som Lars Seier Christensen opsummerede sit synspunkt: ”Det at være dansker har intet at gøre med, hvor man betaler sin skat”. Lars Seier Christensen-interesserede vil vide, at han i otte år har haft adresse i Schweiz.

Så hvem er du enig med – Bertel Haarder eller Lars Seier Christensen? Er Caroline Wozniacki dansk – og dansk nok til at kunne blive Årets Dansker?

Jeg tør godt kalde spørgsmålet om definitionen på danskhed en kandidat til at blive 2019’s mest omdiskuterede tema. Dels venter en valgkamp forude, dels rumler ordentligheds-snakken fra sidste år stadig i baggrunden.

Set fra sidelinjen har Bertel Haarder fat i noget. Og det har Lars Seier Christensen også. Man må give sidstnævnte ret i, at der ryger nogen stykker, hvis skattebetaling i Danmark er et krav for at kunne kalde sig dansk. Dronning Margrethe, for eksempel. Kongefamilien betaler som bekendt ikke skat. Læg de dansksindede i Sydslesvig oven i og top op med de cirka 180.000 personer, der har dansk pas og fødselsattest, men bor i udlandet.

Men Bertel Haarders argumentation kan ikke fejes af banen. Det er ikke minder om gule kornmarker og hvide skumtoppe på Vesterhavet, der betaler for folkeskolerne, sygehusene og plejehjemmene. Det er penge. Skatter. Hvis man ganske bevidst flytter sine indtægter og sin formue langt væk fra den store, danske fælleskasse, træffer man et valg. Man ophører med at betale kontingent.

Kan man være en del af et fællesskab, som man bevidst er ophørt med at betale kontingent til ? Det bliver lidt svært. Hvis man bevidst holder op med at betale kontingent til en tennisklub, bliver der ballade, hvis man fortsætter med at spille på bane fire hver lørdag morgen. Og møder man også op til klubbens sommerfest og dunker formanden i ryggen, spørger han helt sikkert, hvad meningen er. Og så er det ikke noget særligt overbevisende svar, at man føler sig som en del af klubben.

Det er her, at Lars Seier Christensens argumentation slår revner. Der er forskel på, at sidde med sine rare penge i Schweiz eller Monaco og føle sig dansk – og at være dansk på den kontingentbetalende måde. Det er den sidste slags danskere, der holder folkeskolerne, sygehusene og plejehjemmene kørende. Gennem røvkedelig skattebetaling.

Caroline Wozniacki har gjort utroligt meget for dansk tennis, ligesom Lars Seier Christensen meget prisværdigt har bygget en bank op og skabt arbejdspladser. Begge dele fortjener stor anerkendelse og respekt. Det gør det bevidste ophør med kontingentbetaling til den store, danske fælleskasse ikke.

For hvis tilhørsforholdet til det fællesskab, der er et land og et samfund, er et rent subjektivt og personligt foretagende, så er der fri leg. Jeg kan for eksempel føle mig som dansker, hvis jeg vil det. Men jeg kan også føle mig som svensker. Eller marokkaner. Eller kosmopolit, der er allermest hjemme på en flyrejse fra Palo Alto til Shanghai.

Men skal jeg lige vælge noget, kunne det blive skotte. Landet er smukt og indbyggerne venlige. Jeg er konge af Skotland. På den ikke-kontingentbetalende måde.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.