Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Indien skriver væksthistorie

Indien har utvivlsomt potentialet til at være en af verdens mest magtfulde nationer. Men den politiske elite står overfor store udfordringer, hvis man skal indfrie landets potentiale, skriver Danmarks ambassadør fra Delhi.

Artiklens øverste billede
Korruption og miljøproblemer er et par af Indiens største udfordringer. Foto: (AP Photo/Rafiq Maqbool)

Indien er i gang med at skrive væksthistorie. En historie, der kan gøre den befolkningsrige nation til det 21. århundredes største økonomiske succes. De sidste ti år er økonomien gennemsnitligt vokset med syv procent om året, og i de kommende år kan vækstraterne stige til over otte procent som i årene 2004-2008.

Den Internationale Valutafond vurderer, at Indien kommer til at være en vækstmotor for den globale økonomi i årtier. Og kigger vi i krystalkuglen, kan vi se, at inderne bevæger sig hastigt mod økonomisk stormagtsstatus.

Det indiske subkontinent har været en central del af globale handelsnetværk i århundreder, og i Europa var området berømt for sin rigdom, længe før Colombus opdagede Amerika i forsøget på at finde en ny sejlrute til Indien.

Danmark ønskede også at få del i den lukrative handel med inderne, og i 1620 landede den første danske handelsflåde på den indiske sydkyst. Admiral Ove Gjedde forhandlede en traktat på plads med den lokale fyrste, som godkendte opførelsen af en dansk handelsstation i en lille fiskerby, som danskerne kaldte Tranquebar. Dette markererede også begyndelsen på relationen mellem Danmark og Indien. En forbindelse, der i 2020 fejrer 400 års jubilæum.

Af historiske årsager missede inderne den industrielle revolution, og økonomien stagnerede under det britiske kolonistyre. I årtierne efter Indiens uafhængighed i 1947 øgede økonomien langsomt farten. Efter den kolde krigs afslutning trådte inderne på speederen og iværksatte en række effektive økonomiske reformer. Siden har Indien oplevet stabilt stigende vækstrater.

Selvom økonomien stadig har protektionistiske karaktertræk, er den blevet moderniseret og gradvist integreret i de globale værdikæder. Den makroøkonomiske stabilitet er forbedret, og det samme er vilkårene for virksomheder og investorer. Der bliver færre fattige, middelklassen vokser, og den gennemsnitlige inder er bedre uddannet og lever længere. Verdens største demokrati oplever en høj grad af politisk stabilitet, og selv det geopolitiske klima er relativt fredeligt på trods af konfliktforholdet til Pakistan og den regionale rivalisering med Kina.

I dag er Indien verdens hurtigst voksende storøkonomi. Og efter tre årtier med fremskridt og fremgang er Indien gearet til atter at spille en central rolle i den globale økonomi.

90ernes reformer har også vist sig at være det mest effektive fattigdomsbekæmpelsesprogram i verdenshistorien. Op i mod 90 pct. af den indiske befolkning levede i 1985 for under 1 dollar om dagen. Ifølge en rapport fra McKinsey er antallet af underprivilegerede indere faldet fra 93 pct. til 54 pct. siden dengang. Yderligere 103 millioner er blevet løftet ud af ekstrem fattigdom. Det er godt nyt for FNs verdensmål, for fortsætter den positive udvikling kan ekstrem fattigdom være de facto udryddet i Indien i 2030.

Samtidig vokser middelklassen, som kan udgøre 41 procent af befolkningen i 2025. Indien er allerede verdens tredjestørste økonomi målt på købekraft, og den købelystne indiske middelklasse kommer til at ændre det globale forbrugermarked og drive væksten fremadrettet.

Men for at indfri vækstpotentialet bliver Indien nødt til at åbne økonomien yderligere, investere i infrastruktur og implementere nye reformer. Der skal gøres op med korruption og tungt bureaukrati. Eksporten skal styrkes, og det skal gøres nemmere at drive forretning og investere.

Den nuværende regering har gennemført en række reformer. Heriblandt en pengeombytning som led i ambitionen om at gøre Indien kontantløs og for at trække sorte penge ud af samfundet. Sidste år trådte en skattereform på varer og tjenesteydelser i kraft, der reelt gør Indien og dets 29 delstater og 7 unionsterritorier til et indre marked i lighed med EU. Endelig er Indien i færd med at udrulle en digital infrastruktur, hvor op mod 1,3 milliarder indere bliver koblet op på internettet. Det har potentiale til at revolutionere det indiske samfund.  

Men der skal også investeres på service-, sundheds-, og uddannelsesområdet, og der skal skabes millioner af jobs, hvis vækstmotoren skal holdes i gang. Det kan vise sig at være nøglen til succes. Arbejdsstyrken skal opkvalificeres, og flere skal inddrages i den formelle arbejdssektor. Indien kan eksempelvis øge bruttonationalproduktet med 770 milliarder dollars i 2025 ved at få flere kvinder i arbejde i den formelle sektor, viser en analyse fra McKinsey.

Indiens økonomi per indbygger er mere end firdoblet siden 1980. Fortsætter udviklingen kan landet ifølge Verdensbanken blive et høj-indkomst land inden 2050. Inden 2020 vil inderne overhale briterne som verdens femtestørste økonomi, og i 2050 kommer den indiske elefant kun til at stå i skyggen af den kinesiske drage.

Af Peter Taksøe-Jensen, Danmarks ambassadør i Indien.

Global handelskrig, politiske uro og techrevolutionen påvirker alle hjørner af verdensøkonomien. Finans har bedt en håndfuld danske ambassadører om at give en status fra deres respektive lande. Dette er den tredje kronik i rækken.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.