Har du talt med dit barn om Fætter BR's konkurs?
Det var altid noget, at Fætter BR først gik konkurs efter juleaften. Men måske skulle vi fortælle børnene, at der faktisk er en mening med konkursen?
Det var til jul, at Edith og Børge Rasmussen solgte legetøj. Det skete fra deres kiosk i Roskilde, som de havde købt i 1950.
Fætter BR, Børge Rasmussens initialer, var et koncept, som selv hærdede amerikanske detailkæder måtte hæve brynene for. Farverne. Gulvtæpper med Fætter BR’s logo printet ind. De ansatte, juleassistance. Historierne fra legetøjsskolen hvor alle, der stod i butikken, havde været. Tænk. Ekspedienten havde leget med legetøjet for at kunne forstå det, når kunden spurgte. Det giver julelys i øjnene selv på en mand over 40.
Følgende passus kan lyde kynisk, når det siges til et barn. Men det er vigtigt at både børn og voksne forstår, at selvom konkursen er barsk, er den vigtig for at børnene kan få mere legetøj. BR var ikke fulgt med tiden. Derfor afgik de ved døden.
Kæden har faktisk selv oplyst årsagen til, at det gik galt. De havde ikke fulgt med den digitale transformation. Hjertet var på rette sted, men det lykkedes ikke med at transformere det ikoniske gulvtæppe, medarbejdernes gejst og legeskolen til nettet.
Konkurser omtales ofte af politikere som kapitalismens grimme ofre. Men måske er det nu, at vi skal lære ungerne, hvorfor konkurser er vigtige for at sikre os alle bedre varer, og for at dansk erhvervsliv fortsat kan levere den fremdrift, alt for få sætter pris på. Konkurser rydder op. Konkurser tvinger aktørerne til at yde deres bedste, til vores alles bedste.
Konkurser kan ramme dem, der ikke betaler deres regninger. Konkurser er det, som skaber alt det smukke, som for mange tager for givet. Konkurser sørger for, at vi hele tiden får bedre produkter. Biler, computere, mobiltelefoner. Bilproducenten Saab måtte dreje nøglen, det måtte mobilselskabet Nokia også. De brækkede nakken, helt simpelt fordi andre kunne give befolkningen en bedre vare. Konkurser er den udrensende proces, der skiller skidt fra kanel og i sidste ende også adskiller den private sektor fra den offentlige, der ikke kan gå konkurs.
Fætter BR blev 68 år. Edith og Børge Rasmussens livsværk fortjener en væsentlig plads i historien om dansk erhvervsliv. En brændende dedikation, entusiasme og et gennemført koncept. Måske gjorde Fætter BR slet ikke noget galt, men tiden voksede bare fra de enestående butikker, der ikke kunne følge med det galoperende internet.