Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Efter afvisning fra S og SF: Ørsted skal splittes op

Kommentar: Den politiske ballade om det statslige ejerskab i Ørsted er igen eksploderet. Det er på tide en gang for alle at få afklaret politikernes rolle i udviklingen af det grønne energiselskab.

Det er nu op til bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen at finde en ny måde at give Ørsteds eldistributionsforretning en anden ejerstruktur. Den politisk mest spiselige metode er at udskille Radius i et separat, børsnoteret selskab men med samme aktionærsammensætning som Ørsted.
Foto: Niels Hougaard

Det er deja-vu. Ørsted, det tidligere Dong, er en så varm kartoffel, at det statskontrollerede danske energiselskab skal bugseres ud af enhver kritisk debat i den kommende valgkamp. Det fremskredne salg af Ørsteds danske eldistribution, Radius, blev i weekenden torpederet af forligspartierne Socialdemokratiet og SF. For fem år siden, hvor den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs købte sig ind i Ørsted, gik de politiske bølger så højt, at netop SF trådte ud af den daværende socialdemokratisk ledede regering.

I endnu et totalt uskønt politisk forløb får Ørsteds topledelse lov til at køre den strukturerede salgsproces til lige før målstregen, hvor der var fire bydere tilbage på Radius i en handel, der forventede at indbringe det børsnoterede Ørsted små 20 mia. kr. Lige inden den afsluttende granskning af Radius, den såkaldte due diligence, trækker først SF og derefter socialdemokraterne støtten til processen og kortslutter til stor frustration for regeringen det planlagte salg. Det ville gøre Ørsted i stand til at koncentrere sig om sine ambitioner om at blive verdens ledende producent af grøn energi. ..

BRANCHENYT
Læs også