Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

ATP skal tæmme den sjællandske elkonge

Kommentar: Prisen for ATP’s milliarder i Seas-NVE’s mulige overtagelse af Ørsteds elforretning bør være en total modernisering af den andelsejede energi- og telekoncern.

Jesper Hjulmand er som mangeårig adm. direktør for Seas-NVE mere end optaget af at forblive Danmarks største elselskab og gennemføre en overtagelse af Radius. Positionen er truet af den jyske storfusion, Norlys. 
Foto: Mikkel Bache/SEAS-NVE

Salget af Ørsteds elforretning, Radius, er alt andet end stoppet. I modsætning til de formelle politiske udmeldinger fortsætter processen med at finde en anden ejer til Radius, der har en million el-kunder og ejer elnettet i det nordlige Sjælland og hovedstadsregionen, i det skjulte. Den mest oplagte køber, det andelsejede energiselskab Seas-NVE, har dygtigt fået kortsluttet et nærliggende salg til en udenlandsk, kapitalstærk aktør, og nu er der reelt kun to politisk spiselige alternativer for på den korte bane at få en transaktion med kritisk dansk infrastruktur til at lykkes.

Da statens eget infrastrukturselskab Energinet ikke har lovhjemmel til at købe det statskontrollerede, børsnoterede energiselskabs eldistribution, er den oplagte løsning at udskille Radius i et separat børsnoteret selskab med samme ejerkreds. Det er alt andet lige en mere kompliceret transaktion end at sælge Radius direkte til Seas-NVE og den politisk korrekte finansielle partner, ATP. Det ligner lige nu - med forbehold for diverse politiske forviklinger efter det snarlige folketingsvalg - det mest sandsynlige udfald af Ørsteds bestræbelser på så hurtigt som muligt at finde en ny ejer til Radius...

BRANCHENYT
Læs også