Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Renserier svarer på kemi-kritik: En usaglig tilsvining

Det er en usaglig og forældet kritik, som Arash Rahimi byder på, når han påstår, at danske renserier flyder med kemikalier, skriver formand for Dansk Renseriforening.

Foto: Anita Graversen

I Dansk Renseriforening har vi med stor undren læst indlægget fra Arash Rahimi fra vaskeriselskabet Butlers.

I indlægget påstår Rahimi, at det flyder med kemikaler i danske vaskerier. Han googler sig frem til en artikel fra 2003, hvor man for første gang udarbejdede en bekendtgørelse for renserierne, så driften kunne kontrolleres på samme måde overalt i landet.

Det lykkedes aldrig for Miljøstyrelsen at fastslå eventuelle skadelige skadevirkninger ved kemikaliet perklorethylen, og den eneste 'arbejdsskade', der er registreret, skete efter anmeldelse fra en person, som skulle lægge arbejdstøj sammen, efter at det var renset. Personen arbejdede kun i få dage inden Arbejdstilsynet fik en anmeldelse, og hvis man kunne finde ud af hvem personen var, ville man nok kunne se en lignende historik fra tidligere arbejdspladser.

Ellers kan man ikke finde nogen relationer mellem at arbejde, eller være kunde i et renseri,  og evt. symptomer eller sygdomme.

Dansk Renseriforening udførte et meget stort stykke arbejde for at få ordnede forhold, og selv om det kostede branchen dyrt, står vi tilbage med en branche, som faktisk har levet op til de øgede krav, og som derfor ikke udgør nogen trussel mod folk eller fæ.

Der er altid nogle som kan se fare i alt muligt. Engang var det faktisk de røde pølser og stænklapper, der blev forbudt. Miljøstyrelsen var stærkt interesserede i, at vi skulle bruge kulbrinte, som i den nuværende form er fri for eventuelle kræftfremkaldende stoffer. Mange renserier er da også gået over til at anvende kulbrinte, og det anses faktisk så ufarligt at man let kan fritages for at sende sit kontaktvand til KomuneKemi.

Det er alt i alt en usaglig og forældet kritik, som Arash Rahimi byder på. Vi håber virkelig, at selskabet Butlers har mere at byde på end at forsøge at promere sig selv på bekostning af kolleger.

Af Peer Nielsen, formand for Dansk Renseriforening.

BRANCHENYT
Læs også